Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P υποβάθμισε χθες Παρασκευή την προοπτική του δημόσιου χρέους της Ισπανίας σε αρνητική από σταθερή, κρίνοντας ότι η χώρα της Ιβηρικής υφίσταται πολύ βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P υποβάθμισε χθες Παρασκευή την προοπτική του δημόσιου χρέους της Ισπανίας σε αρνητική από σταθερή, κρίνοντας ότι η χώρα της Ιβηρικής υφίσταται πολύ βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού και ότι η κυβέρνησή της ενέκρινε δημοσιονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε αλματώδη άνοδο το έλλειμμα.

Διατηρεί τη βαθμίδα Α

Η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους, αντιθέτως, παρέμεινε αμετάβλητη. Ο οίκος την είχε αυξήσει κατά μία βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2019, στο A.

Η Ισπανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, ενώ αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλά δαπανηρά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών.

«Δεδομένης της πιθανότητας ο προϋπολογισμός (σ.σ. του 2021) να μην υιοθετηθεί και η αδυναμία της οικονομίας να επιμείνει το 2021 και το 2022, αναθεωρούμε την προοπτική μας για την Ισπανία από σταθερή σε αρνητική», εξηγεί ο S&P σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το αξιόχρεο της Ισπανίας ενδέχεται να υποβαθμιστεί εάν η Ισπανία δεν προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της.

Αύξηση του ελλείμματος

Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας αυξήθηκε στο 6,12% του ΑΕΠ στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κοροναϊού. Το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ χρηματοδότησε την αναστολή εργασίας εκατομμυρίων μισθωτών και υιοθέτησε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς η οικονομία κατέρρεε εξαιτίας των συνεπειών των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν στα μέσα του Μαρτίου.

Το έλλειμμα ανερχόταν στο 2,07% του ΑΕΠ στα τέλη Ιουνίου του 2019.

Τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προβλέπει εκρηκτική αύξηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 10,34% του ΑΕΠ το 2020, από 2,8% το 2019.

Νέα εξάπλωση της πανδημίας

Μολονότι την άνοιξη οι αρχές της Ισπανίας είχαν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα τα οποία συγκαταλέγονταν στα αυστηρότερα στον κόσμο, η χώρα βλέπει από τον Ιούλιο την πανδημία να εξαπλώνεται ξανά με αλματώδεις ρυθμούς, σε βαθμό που πλέον έχει γίνει η χώρα με την υψηλότερη αναλογία μολύνσεων ως προς τον πληθυσμό σε όλη την ΕΕ.

Η Μαδρίτη πλέον παίρνει ξανά μέτρα για να φρενάρει την αναζωπύρωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr