Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα και νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης

ΗΠΑ : Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα και νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης

Ο Νέιθαν Σέιλς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η ομάδα «αποτελεί ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις ΗΠΑ» και παροτρύνει την Ευρώπη να λάβει αυστηρότερα μέτρα

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Χεζμπολάχ ότι διατηρεί κρυφές αποθήκες όπλων και νιτρικού αμμωνίου που προορίζεται για δημιουργία εκρηκτικών, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζουν, αποτελούν προετοιμασία για μελλοντικές επιθέσεις ακολουθώντας εντολές του Ιράν.

Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε από τον συντονιστή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να κρατήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στο σιιτικό πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα του Λιβάνου που υποκινείται από την Τεχεράνη.

Το εκρηκτικό που ισοπέδωσε τη Βηρυτό

Ο ισχυρισμός ότι η Χεζμπολάχ μετακινεί και αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο σε όλη την Ευρώπη φτάνει έξι εβδομάδες μετά την καταστροφική έκρηξη της αποθήκης στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία ήταν γεμάτη με το ισχυρό εκρηκτικό και ισοπέδωσε κυριολεκτικά την πόλη.

Έρευνα διενεργείται για την έκρηξη αλλά και για το πώς το χημικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή λιπασμάτων και εκρηκτικών, εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι επί έξι ολόκληρα χρόνια μετά την κατάσχεσή του από πλοίο. Η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει σημαντική επιρροή στη διαχείριση του λιμανιού.

Αποθήκες νιτρικού αμμωνίου και στην Ελλάδα;

«Μπορώ να αποκαλύψω ότι τέτοιου είδους όπλα της Χεζμπολάχ έχουν μεταφερθεί από το Βέλγιο στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι σημαντικές ποσότητες νιτρικού αμμωνίου εντοπίστηκαν ή καταστράφηκαν στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία», λέει ο Σέιλς σε εμφάνισή του μέσω βίντεο στην Επιτροπή Αμερικανών Εβραίων.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες συνεχίζονται. Μέχρι το 2018 υποπτευόμασταν την ύπαρξη αποθηκών νιτρικού αμμωνίου στην Ευρώπη, πιθανώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

Ο Σέιλς πρόσθεσε: «Γιατί να αποθηκεύει η Χεζμπολάχ νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η απάντηση είναι προφανής. Μπορεί να πραγματοποιήσει σημαντικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όποιο μέρος θεωρούν απαραίτητο να γίνουν τα αφεντικά τους στην Τεχεράνη».

Πιέσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Η ΕΕ έχει ορίσει το στρατιωτικό μέρος της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, όχι όμως και το πολιτικό, εξαιτίας της ασυμφωνίας των ηγετών της επί του θέματος. Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν χαρακτηρίσει ολόκληρη την οργάνωση τρομοκρατική από την αρχή της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Η Χεζμπολάχ αποτελεί ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ αποτελεί ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο και για την Ευρώπη», τόνισε ο Σέιλς.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η προσέγγιση της ΕΕ από το 2013 απλώς δεν έχει λειτουργήσει. Ο περιορισμένος χαρακτηρισμός του λεγόμενου στρατιωτικού τμήματος της Χεζμπολάχ δεν έχει αποτρέψει την οργάνωση από το να προετοιμάζεται για τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της ηπείρους. Η Χεμπολάχ συνεχίζει να βλέπει την Ευρώπη ως καίρια πλατφόρμα για τις επιχειρησιακές, οργανωτικές και χρηματοδοτικές της δραστηριότητες. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι η Ευρώπη να λάβει αποφασιστική δράση, όπως έχει κάνει η Βρετανία και η Γερμανία».

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ φτάνουν σε μια εποχή διαρκώς κλιμακούμενης έντασης με το Ιράν, από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη και ξεκίνησε να επιβάλει ένα ευρύ οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο.

Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ για το Ιράν θα ισχύσουν και πάλι, μετά από πενταετή αναστολή που ακολούθησε την πυρηνική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αμφισβητούν ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να πυροδοτήσουν την επανεφαρμογή των κυρώσεων.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024