Η βικτωριανή αρχιτεκτονική είναι μια σειρά από αρχιτεκτονικά στυλ αναβίωσης στα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το βικτωριανό αναφέρεται στη βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας (1837–1901), που ονομάζεται βικτωριανή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στυλ που ήταν γνωστά ως βικτωριανά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή.

Ωστόσο, πολλά στοιχεία αυτού που συνήθως ονομάζεται «βικτωριανή» αρχιτεκτονική δεν έγιναν δημοφιλή παρά αργότερα στη βασιλεία της Βικτώριας.

Το στυλ συχνά περιελάμβανε ερμηνείες και εκλεκτικές αναβιώσεις ιστορικών στυλ. Το όνομα αντιπροσωπεύει το βρετανικό και γαλλικό έθιμο της ονομασίας αρχιτεκτονικών στυλ για έναν βασιλιά μονάρχη.

Μέσα σε αυτό το σχήμα ονομασίας και ταξινόμησης, ακολούθησε τη γεωργιανή αρχιτεκτονική και αργότερα την αρχιτεκτονική Regency και διαδέχθηκε η αρχιτεκτονική του Εδουαρδιανού.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το ρομαντικό μεσαιωνικό στιλ της Γοτθικής Αναγέννησης αναπτύχθηκε ως αντίδραση στη συμμετρία του Παλλαδισμού, και κτίστηκαν τέτοια κτίρια όπως το Fonthill Abbey.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της νέας τεχνολογίας, η κατασκευή μπόρεσε να ενσωματώσει μεταλλικά υλικά ως δομικά στοιχεία.

Κατασκευάστηκαν δομές με χυτοσίδηρο και πλαίσια από σφυρήλατο σίδηρο, ωστόσο αυτά τα υλικά καταργήθηκαν και στη θέση τους μπήκε ο χάλυβας – Apperly, Richard; Irving, Robert; Reynolds, Peter L. (1994).

Το συγκεκριμένο προφίλ στο Instagram πάντως, πετυχαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να μας «γυρνάει» σε μια άλλη εποχή. Εκείνη που υπήρχαν αυτοκρατορίες και έντονες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές.

Φωτογραφίες

Γράψτε το σχόλιό σας