Μόρια : Έκκληση Γκουτέρες στις ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν πρόσφυγες
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική Ευρώπη».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία (…) Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde.
«Είδα μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε μακρύτερα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα. Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης στο εσωτερικό όλης της ΕΕ», συνέχισε.
«Έζησα την κρίση των Σύρων προσφύγων ως Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (σ.σ. από το 2005 μέχρι το 2015) και πραγματικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν χαοτική», συνέχισε ο Γκουτέρες, ενθυμούμενος «την ανικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καθορίσουν από κοινού μια μέθοδο για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων».
«Αυτή η έλλειψη συντονισμού προκάλεσε το χάος, τα πιο τραγικά θύματα του οποίου ήταν οι πρόσφυγες και από το οποίο επωφελήθηκαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκισμοί και η ακροδεξιά», κατέληξε.
Την Παρασκευή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δέκα χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια. Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να δεχτούν 100-150 παιδιά η καθεμία.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442