Μόρια : Έκκληση Γκουτέρες στις ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν πρόσφυγες
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική Ευρώπη».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία (…) Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde.
«Είδα μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε μακρύτερα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα. Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης στο εσωτερικό όλης της ΕΕ», συνέχισε.
«Έζησα την κρίση των Σύρων προσφύγων ως Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (σ.σ. από το 2005 μέχρι το 2015) και πραγματικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν χαοτική», συνέχισε ο Γκουτέρες, ενθυμούμενος «την ανικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καθορίσουν από κοινού μια μέθοδο για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων».
«Αυτή η έλλειψη συντονισμού προκάλεσε το χάος, τα πιο τραγικά θύματα του οποίου ήταν οι πρόσφυγες και από το οποίο επωφελήθηκαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκισμοί και η ακροδεξιά», κατέληξε.
Την Παρασκευή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δέκα χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια. Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να δεχτούν 100-150 παιδιά η καθεμία.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)

![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)



















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442