Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά - «Πάγωμα» πλειστηριασμών ως το τέλος του 2020

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά – «Πάγωμα» πλειστηριασμών ως το τέλος του 2020

Στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ  παράλληλα παγώνουν οι πλειστηριασμοί της α'  κατοικίας έως το τέλος τους έτους.

Στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ  παράλληλα παγώνουν οι πλειστηριασμοί της α’  κατοικίας έως το τέλος τους έτους.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 νησιά που δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες ισχύει άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός.

Το μέτρο αφορά χιλιάδες κατοίκους από το Καστελόριζο μέχρι τον Αη – Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο.

Η απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα είναι μόνιμη όπως ανάφερε ο πρωθυπουργός αρχής γενομένης από το 2020.

Εντός των επόμενων ημερών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα έχει τις ίδιες μειώσεις με το 2019, ενώ επεκτείνεται και το 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν σε έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να σταλούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που  ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, που ίσχυσαν και το 2019, εκπτώσεις 50% ή ακόμα και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων αλλά και τις νέες επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες κτισμάτων.

Οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ, είναι όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% ή εάν συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Μειωμένα κατά 50% θα δουν και φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ περίπου 1,3 εκατομμύριο ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρούν τα κατωτέρω κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πάγωμα πλειστηριασμών

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πάγωμα των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας έως το τέλος του 2020.

Από τον Ιανουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024