Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου

Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου

Η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Νευρική και σπασμωδική ήταν η αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στην πλήρη στήριξη που παρείχε ο Ευρωπαϊκός Νότος, η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα συνεχίζει τον «πόλεμο των NAVTEX».

Πέρα από την παρουσία του Oruc Reis κοντά στο Καστελλόριζο και στη Ρόδο, η οποία θα παραταθεί με συνεχείς NAVTEX, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στη δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνεται και μέρος από τα Κατεχόμενα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάση της άσκησης αυτής του τουρκικού στόλου.

Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Να φύγουν τα πολεμικά πλοία για να αρχίσει ο διάλογος

Την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο ζητά με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ειδικότερα, ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης μιλάει και για την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Αδιανόητοι όροι του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Εμείς είμαστε τα θύματα της Ελλάδας»

Την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως «προϊόν προκατάληψης».

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Ο τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Έξαλλος ο Ερντογάν με τη σύνοδο των MED7: Είμαστε πολύ μεγάλοι, δεν μπορείτε να μας φάτε

Με αναδημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μιας παλιάς του δήλωσης, από την εποχή μάλιστα που ήταν ακόμα δήμαρχος, απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,  στο αυστηρό μήνυμα της διάσκεψης των ηγετών των χωρών της Μεσογείου, προς την Άγκυρα, αλλά και στις σκληρές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται. Εσείς οι λύκοι δεν θα καταφέρετε να μας φάτε είμαστε πολύ μεγάλοι», είχε πει τότε απευθυνόμενος στους Κεμαλιστές. Τώρα χρησιμοποίησε αυτή τη φράση για τη Σύνοδο της Κορσικής.

«Ασπίδα» του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο, έστειλαν οι ηγέτες της MED7 χθες από την Κορσική.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter κατέστησε σαφές προς την Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) της MED7  και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024