Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο βιβλίο «καίει» τον Τραμπ : Ήξερε πόσο φονικός είναι ο κοροναϊός και έλεγε ψέματα στους πολίτες

Νέο βιβλίο «καίει» τον Τραμπ : Ήξερε πόσο φονικός είναι ο κοροναϊός και έλεγε ψέματα στους πολίτες

Τι αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ, ο οποίος έχει συνομιλήσει τουλάχιστον 18 φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος Τραμπ ανησύχησε πολύ στο πλαίσιο αυστηρά απόρρητης ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών στο Οβάλ Γραφείο στις 27 Ιανουαρίου. Η συζήτηση είχε στραφεί στην έξαρση κοροναϊού στην Ουχάν της Κίνας.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απειλή εθνικής ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει η προεδρία σας», φέρεται ότι του είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Σ. Ομπράιεν, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ. «Θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχετε αντιμετωπίσει».

Δέκα ημέρες αργότερα, ο Τραμπ θα καλούσε τον Γούντγουορντ και θα του αποκάλυπτε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι είχε παραδεχτεί δημόσια, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος στο νέο του βιβλίο, που τιτλοφορείται “Rage” («Οργή»).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που επικρίνεται από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την καθυστερημένη αντίδραση της χώρας στην πανδημία, υποβάθμιζε επί μήνες το θέμα, μολονότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα.

«Ήθελα να το υποβαθμίζω πάντα», φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Γούντγουορντ στις 19 Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ακόμη μ’ αρέσει να το υποβαθμίζω, επειδή δεν θέλω να προκαλέσω πανικό», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση αυτή ο Τραμπ είπε στον γνωστό δημοσιογράφο ότι μόλις είχαν διαπιστωθεί ορισμένα «ανησυχητικά στοιχεία» για τους στόχους του ιού: «Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι νέοι, πολλοί νέοι άνθρωποι».

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε ότι ο Τραμπ παραπλάνησε σκοπίμως τους Αμερικανούς για τον νέο κορονοϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

«Ασφαλώς όχι. Ο πρόεδρος ουδέποτε υποβάθμισε τον ιό», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του βιβλίου.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, τις οποίες επικαλούνται το CNN και η εφημερίδα Washington Post, ο Τραμπ ήξερε ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα φονικός από τις αρχές Φεβρουαρίου.

«Περνάει από τον αέρα», φέρεται να είπε στις 7 Φεβρουαρίου στον Γούντγουορντ. «Αυτό είναι πάντα χειρότερο από το άγγιγμα. Δεν χρειάζεται ν’ αγγίζεις τα πράγματα, σωστά; Όμως τον αέρα, απλώς τον αναπνέεις και έτσι κολλάει. Και για αυτό είναι πολύ ύπουλος (…) Είναι επίσης πιο θανατηφόρος ακόμη και από τη χειρότερη γρίπη», συνέχισε.

Ο Τραμπ φέρεται επίσης να προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά επιφανών στελεχών της αντιπολίτευσης, όπως η Καμάλα Χάρις, ο η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: www.cnn.com, www.washingtonpost.com

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024