Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αυτονόητη η συμμετοχή της Κύπρου στην πολυμερή

Στη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.
Ο κ. Michel επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020» είπε ο κ. Πέτσας.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν συζητήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η πρόταση του τελευταίου για μια πολυμερή σύνοδο των μεσογειακών χωρών με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας και δόθηκαν διευκρινίσεις γι’ αυτή την πρόταση.
Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις. Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης για να τοποθετηθεί αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία.

Το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με Ευρωπαίο Αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.