Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Αττική στο επίκεντρο της πανδημίας - Συναγερμός για τις κλειστές δομές

Κοροναϊός : Η Αττική στο επίκεντρο της πανδημίας – Συναγερμός για τις κλειστές δομές

Η Αθήνα, επιπλέον, δεν είναι μια πόλη που προσφέρεται για αποστάσεις: συνωστισμοί στα ΜΜΜ, "ουρές" σε τράπεζες και υπηρεσίες, μικρά πεζοδρόμια και πάνω από 4.000.000 εκατομμύρια κάτοικοι με έναν γρήγορο, αγχώδη τρόπο ζωής δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για τη διασπορά του ιού - και ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία.

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κοροναϊός έδειξε ότι προτιμά τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και μπορεί το φαινόμενο αυτό να ήταν πιο έντονο στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα να χτυπήθηκαν μικρότερες πόλεις (όπως η Καστοριά), τώρα όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι επίκεντρο της επιδημίας έχει γίνει η Αττική.

Δύο στα τρία κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Δευτέρας. Από τα 156 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 101 εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή.

Η Αθήνα, επιπλέον, δεν είναι μια πόλη που προσφέρεται για αποστάσεις: συνωστισμοί στα ΜΜΜ, «ουρές» σε τράπεζες και υπηρεσίες, μικρά πεζοδρόμια και πάνω από 4.000.000 εκατομμύρια κάτοικοι με έναν γρήγορο, αγχώδη τρόπο ζωής δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για τη διασπορά του ιού – και ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία.

Ο κοροναϊός, όμως, δεν χτυπάει μόνο αυτούς που απολαμβάνουν τις «ανέσεις» της πρωτεύουσας. Χτυπάει κι εκείνους που δεν έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, που ζουν στριμωγμένοι υπό άθλιες συνθήκες, που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Πρόκειται για τους αιτούντες άσυλο που ζουν σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Στη Μόρια, όπου την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε ένας Σομαλός με κοροναϊό, τα κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 17. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, σε καραντίνα τέθηκαν οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα έπειτα από έκτακτη σύσκεψη του ΕΟΔΥ. Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις δομές αυτές ή αν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε «προληπτικά» για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού.

«Πονοκέφαλος» τα κρούσματα στην Αττική και η αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττική, αριθμός που κρατά το λεκανοπέδιο στο… κόκκινο σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις Covid-19.

Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορωνοϊού. Σήμερα μάλιστα καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα: χθες, Κυριακή, επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα, σήμερα 101.

Μάλιστα, σήμερα «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα.

Από την άλλη, μέσα σε ένα μήνα τετραπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας, 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και ο δείκτης της μέσης ηλικίας των νοσούντων με κοροναϊό στα 39 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι άρχισαν να μεταδίδουν τον ιό και πάλι στους πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται φόβοι για σημαντική επιφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Φόβοι για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης

Τα χειρότερα, ωστόσο, αναμένονται τον χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ,  παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Όπως αναφέρουν, απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Δεύτερον, μια «κακή» σεζόν γρίπης – λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο – σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν

156 κρούσματα και πέντε θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 156 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Επιπλέον, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι.

Από τα 156 κρούσματα τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 14.

Επιπλέον, από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 101 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024