Σε λίγες ώρες ανακοινώνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την ημερομηνία έναρξης των σχολικών μονάδων αλλά και τις λεπτομέρειες γύρω από το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν από όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι που στελεχώνουν την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να «κλειδώνει» η 14η Σεπτεμβρίου καθώς οι ειδικοί θέλουν να υπάρχει ένα διάστημα από τη στιγμή που θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τα νησιά μέχρι την ημέρα της επιστροφής στα θρανία.

Με δεδομένο μάλιστα πως τα παιδιά όταν νοσούν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 4 το απόγευμα, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα ασφαλείας των σχολικών μονάδων, στο Ολοήμερο σχολείο καθώς και στα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

«Η δική μου άποψη είναι ότι είτε τα σχολεία ανοίξουν στις 7, στις 14 ή στις 21 πρέπει να είναι προσαρμοσμένα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το σημαντικό είναι να είναι έτοιμα τα σχολεία» δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

Εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας

Το πρώτο διάστημα της επανέναρξης των σχολείων το βάρος αναμένεται να πέσει στα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ δημοτικού με τον κ. Λαζανά (Θέμα Fm) να επισημαίνει ότι στις κατηγορίες αυτές «θα γίνει ιδιαίτερη εκπαίδευση» στη χρήση μάσκας, στο πώς τηρούνται αποστάσεις και μέτρα ατομικής υγιεινής.

Εκτίμησε δε, ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων – μέχρι, δηλαδή, τις 14 Σεπτεμβρίου – είναι απαραίτητο για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και να υπάρχει μία σαφής εικόνα σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο , ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας το πρωί στο MEGA υπογράμμισε ότι  πρέπει να ανοίξουν σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά στην ημερομηνία επαναλειτουργίας, τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι έχει διαφορά αν θα είναι 7 ή 14 Σεπτεμβρίου.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων, είναι χρήσιμο να έχουμε μερικές μέρες, όπου θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα των ανθρώπων, και θα αποφορτιστεί το μεγάλο ιικό φορτίο που υπάρχει στα αστικά κέντρα».

Να ανοίξουν τα σχολεία, πρόσθεσε,  με σαφή επιπέδωση της καμπύλης της μετάδοσης του ιού και αν είναι δυνατόν με σαφή μείωση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης (ΣΚΑΪ) επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του να ανοίξουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες με το 50% των μαθητών στις τάξεις, ώστε – όπως είπε – να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τι ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Για πολλούς, σημασία δεν έχει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά το πως.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ολοκληρώνοντας το συνέδριό της, εξέδωσε ανακοίνωση  ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα:

-15μελή τμήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
-απολύμανση σχολείων κατά τη διάρκεια και μετά το μάθημα
-προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών καθαριότητας και απολύμανσης
-μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του Κράτους.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, είτε γίνει στις 7 είτε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά.

Οι ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί και πιθανότατα θα επικαιροποιηθούν σήμερα,  αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης:

1) Χρήση μάσκας

Χρήση μάσκας ΠΟΥ;

– Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Χρήση μάσκας ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η Κυβέρνηση, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr