Η Αλβανία χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο
Έχουμε δεσμευτεί και για συμφωνία μεταξύ μας από το 2009.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση της Ελλάδας να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια.
Η ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάση των προβλέψεων του UNCLOS», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση της αλβανικής υπηρεσίας στη «Φωνή της Αμερικής», σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Στην ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται, επίσης, ότι η Αλβανία και η Ελλάδα ως γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, «είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους, στηριζόμενες στις αρχές και κανονισμούς του δικαίου της θάλασσας, της διεθνούς εμπειρίας και σεβόμενες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου», το οποίο, όπως είναι γνωστό, ακύρωσε την προηγούμενη Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων του 2009.
- ΥΠΕΞ: Διάβημα προς το Ισραήλ για τη λήψη μέτρων προστασίας των Ελλήνων που συμμετέχουν στο «Global Sumud Flotilla»
- Εκλογές: Η Ελλάδα στο δρόμο προς τις κάλπες και στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων – Το εύρημα που ανάβει «φωτιές»
- Από τα μαθήματα ρωσικών στο κόμμα της Καρυστιανού – Είδε φως και… μπήκε ο Νίκος Ζιάγκος
- Ρολάν Γκαρός: Μεγάλη νίκη και πρόκριση για τον Σακελλαρίδη (2-1)
- Επίθεση Τραμπ στα ΜΜΕ για τον πόλεμο στο Ιράν: Ακόμη και αν παραδοθεί άνευ όρων η Τεχεράνη, θα λένε ότι νίκησε
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών για την αναχαίτιση του Global Sumud Flotilla


