Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊος : Κόντρα στη Γερμανία για το ποιος θα πληρώσει το τεστ για τους ταξιδιώτες

Κοροναϊος : Κόντρα στη Γερμανία για το ποιος θα πληρώσει το τεστ για τους ταξιδιώτες

Έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό σε πάρτι και εκδηλώσεις, έκανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU), ενώ έχει αρχίσει μια συζήτηση για το ποιος πρέπει να πληρώνει το τεστ των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή τους στη χώρα.

Έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό σε πάρτι και εκδηλώσεις, έκανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU), ενώ έχει αρχίσει μια συζήτηση για το ποιος πρέπει να πληρώνει το τεστ των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή τους στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή μολύνονται ιδιαίτερα πολλοί νέοι. Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση έχει επίσης σχέση με τα πάρτι», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας.

Λανθασμένη επιλογή το κόστος του τεστ να επιβαρύνει τον πολίτη

Από την άλλη πλευρά, ο Σπαν δεν θεωρεί πρακτικό να μετακυλισθεί το κόστος των υποχρεωτικών εξετάσεων σε όσους επιστρέφουν από ταξίδι, όπως ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι μιλώντας στο ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδενβούργου (RBB).

«Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς, το ευρύ κοινό, πρέπει να αναλάβουμε το κόστος των διαγνωστικών τεστ για άτομα που γνωρίζουν ακριβώς τι κίνδυνο διατρέχουν δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους και στη συνέχεια επωμιζόμαστε όλοι εμείς τα έξοδα των διαγνωστικών τεστ», είπε ο Μοντγκόμερι.

Ο Σπαν αντέτεινε πως «η μεταφορά του κόστους στους ταξιδιώτες δημιουργεί το λάθος κίνητρο για την αποφυγή του τέστ, δεδομένου ότι μια οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ετών θα πρέπει να πληρώσει 300 έως 400 ευρώ για αυτό».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον Σπαν: «Το πιο σημαντικό (δεν είναι το κόστος, αλλά) είναι να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών οι οποίοι θα υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ», ανέφερε σε διαδικτυακή εκπομπή της «Bild».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, τόνισε επίσης ότι «Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, δεν υφίσταται όμως λόγος να υπάρχει η αίσθηση ότι ήλθε το «τέλος του κόσμου». Οι υγειονομικές αρχές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα κρούσματα κορονοϊού με την υφιστάμενη οργάνωσή τους. Θα ήταν ανησυχητικό εάν συνέχιζαν να αυξάνονται».

Όχι σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων….

Όσον αφορά τους πιθανούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού, ο Σπαν τάχθηκε υπέρ μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης: «Θα μπορούσε κανείς να παραιτηθεί από την διοργάνωση φεστιβάλ, όχι όμως και από την λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων. Πρέπει να σταθμίζεται κάθε φορά τι έχει προτεραιότητα ή πού μπορούμε να περιμένουμε πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση. Τα καταστήματα λιανικής δεν πρέπει να κλείσουν ξανά. Θέλω όμως να μιλήσω με τα κρατίδια για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εκδηλώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) απορρίπτει επί του παρόντος την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ είπε μετά από συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος: «Συμφωνήσαμε ότι δεν ενδείκνυνται περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων».

…ώστε να αποφευχθεί γενικό lockdown

Σύμφωνα με την επικεφαλής του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ «θα πρέπει να αποφευχθεί το δεύτερο lockdown και θα πρέπει να υποστηριχτεί η οικονομία», όπως είπε σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του κόμματος που έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις του προεδρείου του κόμματός της.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε θέματα Υγείας, ζήτησε σε εθνικό επίπεδο τον περιορισμό σε 50 των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές γιορτές.

«Το δεύτερο κύμα λοιμώξεων είναι ήδη πραγματικότητα στη Γερμανία», είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να βασίζεται στην εφαρμογή προειδοποίησης κορονοϊού Corona-Warn-App.

«Η εφαρμογή δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα πολύτιμο πρόσθετο μέσο αναγνώρισης και διάσπασης αλυσίδων λοίμωξης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εφαρμογή θα γίνει αποδεκτή από πολλούς ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 17,1 εκατομμύρια λήψεις της εν λόγω εφαρμογής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024