Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα : «Πυρετός» κοροναϊού πλήττει τα ενοίκια σε τουριστικούς προορισμούς

Ακίνητα : «Πυρετός» κοροναϊού πλήττει τα ενοίκια σε τουριστικούς προορισμούς

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές ενοικίασης σε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς

Η απίστευτη χρονιά που ζούμε λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές ενοικίασης σε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ακόμα και σε περιζήτητα νησιά, όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ, δείχνουν πως οι επιπτώσεις στις τιμές είναι πολλών ταχυτήτων. Αναλόγως την περιοχή το κόστος μίσθωσης για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο κατέγραψε τάσεις σταθεροποίησης ή και αυξητικές σε σχέση με το 2019 – κυρίως σε περιοχές κοντά στην Αττική –  είτε μείωση, όπως σε top τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη κ.λπ.), όπου η βουτιά σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 50%.

Χωρίς καμία αμφιβολία το 2020 κατέχει την πρωτιά στην κατάταξη με τις πιο αβέβαιες χρονιές. Ειδικά, όσον αφορά την τουριστική σεζόν, τα στοιχεία για τις τιμές και την πληρότητα αλλάζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία στην παγκόσμια κοινότητα. Η μείωση παρατηρείται κυρίως σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και σε προορισμούς που τα προηγουμενα χρόνια προσέλκυαν τουρίστες με υψηλό προϋπολογισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες σε low budget προορισμούς, ενώ την ανιούσα πήραν οι μισθώσεις – στις εξοχικές κατοικίες – σε περιοχές κοντά στην Αθήνα.

Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το βλέμμα πολλών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών έχει επικεντρωθεί, φέτος, στον εγχώριο τουρισμό. «Από αρχές Μαΐου, τα δεδομένα έδειχναν εμπράκτως ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει νέους πρωταγωνιστές στον χάρτη της εξοχικής κατοικίας», σχολιάζει στα ΝΕΑ ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates και προσθέτει ότι «ήταν οφθαλμοφανές πως προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι άλλοτε low budget προορισμοί, δηλαδή που μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, θα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον κυρίως του εσωτερικού τουρισμού, καθώς και όσων αλλοδαπών τελικά θα επισκέπτονταν τη χώρα μας».

Φαίνεται πως τη φετινή, διαφορετική καλοκαιρινή σεζόν, το μεγαλύτερο μέρος δείχνουν προτίμηση σε περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση και ιδίως σε περιοχές -παραθαλάσσιες πλησίον του νομού Αττικής. Η αύξηση των τιμών, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ήταν «αναμενόμενη» στις παραθαλάσσιες περιοχές πλησίον της Αθήνας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η Κουρούτα στον νομό Ηλείας σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα – με περισσότερα από 15 χιλ. αμμώδη παραλία – παρουσίασε αύξηση 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα, για παράδειγμα, στο Διακοφτό στον νομό Αχαΐας, μια περιοχή που πλησίον της Αττικής σε απόσταση περίπου 1,5 – 2 ωρών και με μόνο έξοδο μεταφοράς τη βενζίνη και τα διόδια για τη νέα Εθνική Οδό. Οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις 16,6% για τον μήνα Αύγουστο και το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 650 – 756 ευρώ, σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι τιμές στο Super Paradise το 2019 και ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είχαν καταγράψει αύξηση 25% σε σχέση με το 2018 με πληρότητα 84% και για τον Ιούνιο 88%.

Φέτος, η σεζόν ξεκίνησε τον Ιούνιο, με τους ιδιοκτήτες να χάνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15% για τον Ιούνιο, 27,7% για τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο που οι πληρότητες χτυπούσαν κόκκινο το κόστος διανυκτέρευσης ήταν αυξημένο κατά 50% και 60% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σήμερα, τα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα.

Το κόστος διανυκτέρευσης για 7 ημέρες ανερχόταν στις 7.280 ευρώ και σήμερα οι τιμές – για τις διαθέσιμες εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών –  κυμαίνονται από 3.465 ευρώ έως 5.600 ευρώ, δηλαδή μια μείωση από 23% έως 52%.

Για τον Σεπτέμβριο το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 2.520€, όταν το 2019 το κόστος διανυκτέρευσης άγγιζε τις 6.139€, μειωμένο κατά 58,95%.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024