
«Αίνιγμα» οι λιτανείες εν όψει Δεκαπενταύγουστου
Την απαγόρευση των λιτανειών και πάσης φύσεως θρησκευτικών εκδηλώσεων ενόψει 15Αύγουστου αποφάσισε χθες η κυβέρνηση με στόχο την αποφυγή κινδύνου συνωστισμού ηλικιωμένων γύρω από τους ναούς.
Την απαγόρευση των λιτανειών και πάσης φύσεως θρησκευτικών εκδηλώσεων ενόψει 15Αύγουστου αποφάσισε χθες η κυβέρνηση με στόχο την αποφυγή κινδύνου συνωστισμού ηλικιωμένων γύρω από τους ναούς.
Η Ιερά Σύνοδος προτείνει να γίνουν σύντομες λιτανείες χωρίς κόσμο με τα μέτρα που προβλέπονται για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μη γίνουν λιτανείες την ημέρα της Παναγιάς είναι ωστόσο για πολλούς πιστούς ένα άκρως απαραίτητο μέτρο για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού.
Ιερά Σύνοδος: Λιτανείες χωρίς συνωστισμό
Να γίνουν λιτανείες εν συντομία χωρίς συνωστισμό με τα μέτρα που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, είναι η απάντηση της Ιεράς Συνόδου στους πιστούς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση λίγες ώρες μετά την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των λιτανειών.
Ωστόσο διευκρινίζεται πως η πολιτεία και οι επιστήμονες θα έχουν τον τελευταίο λόγο και παραπέμπει στην πρόσφατη δήλωση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για την συμπόρευση Εκκλησίας και κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της δοκιμασίας.
Η σύντομη περιφορά της εικόνας της Θεοτόκου στον περίβολο των εκκλησιών αναμένεται να αντικαταστήσει τη λιτανεία σε αρκετούς ιερούς ναούς της χώρας αυτό τον διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο.
Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για το πως θα τηρηθούν οι αποστάσεις στην Παναγία της Τήνου όπου χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για το προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου.
- Νίκολιτς: «Είναι οι πιο χαρούμενες μέρες στην καριέρα μου» (vid)
- Τα δυσάρεστα συναισθήματα και το σκληρό μάθημα
- Η φάση της χρονιάς στην Αγγλία και η σωστή παρέμβαση του VAR
- «Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν είναι πατριωτικό καθήκον» – Τι λέει η Μιλένα Αποστολάκη για τους κοινούς στόχους ΕΥΠ και Predator
- Πέθανε ο «Στίβεν Κινγκ της Ιαπωνίας» Κότζι Σουζούκι – Το Ring και η κληρονομιά του τρόμου
- Μεντιλίμπαρ: «Κυριαρχήσαμε, αλλά…»



