Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη κάτω από τα συντρίμμια στη Βηρυτό: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στέλνει η Interpol

Μάχη κάτω από τα συντρίμμια στη Βηρυτό: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στέλνει η Interpol

Ημέρες μετά την τραγωδία, που προκάλεσε πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας

H Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι έστειλε ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση θυμάτων στην περιοχή των δύο πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό, έπειτα από αίτημα των λιβανέζικων αρχών.

Ημέρες μετά την τραγωδία, που προκάλεσε πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

«Η πόλη, η χώρα, αμέτρητες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση σοκ» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ στο σχετικό δελτίο τύπου.

«Η εμπειρία της Ιντερπόλ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις αρχές της χώρας και εμείς θα συνεχίσουμε να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια στον Λίβανο» συνέχισε ο ίδιος.

Οι ειδικοί των IRT (Incident Response Teams) της Ιντερπόλ αναπτύσσονται στο πεδίο έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της, όταν εκτυλίσσονται φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα ή επιθέσεις.

 Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι είχε αποθηκευμένα όπλα στο λιμάνι

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «διαψεύδει κατηγορηματικά» ότι η οργάνωσή του είχε «αποθήκη όπλων» στο λιμάνι της Βηρυτού, στον απόηχο της άρνησης του προέδρου του Λιβάνου για διεθνή έρευνα.

«Διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία)» τόνισε ο Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο Νασράλα είπε επίσης ότι η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν ένα μοναδικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της και ότι απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία και όχι πολιτικοποίηση του θέματος. Επαίνεσε εξάλλου την αλληλεγγύη που δείχνουν οι άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» για τον Λίβανο που ήδη ήταν αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση.

«Θεωρούμε θετική κάθε βοήθεια και κάθε έκφραση συμπαράστασης απέναντι στον Λίβανο και κάθε επίσκεψη στον Λίβανο αυτές της ημέρες, κυρίως αν εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν ο στρατός χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των Λιβανέζων και των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών, τότε αναθέστε του να διεξάγει την έρευνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αν λέτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη» συνέχισε, μιλώντας για τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών για την έκρηξη.

«Αν, στο θέμα αυτό, το κράτος και η πολιτική τάξη, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για την αντιπολίτευση, δεν καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα στην έρευνα και δεν καταφέρουν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης» όσους ευθύνονται «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να οικοδομήσουμε κράτος» στον Λίβανο, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024