Η υπηρεσία απογραφής των ΗΠΑ διέκοψε μια εβδομαδιαία έρευνα που περιέγραφε με μελανά χρώματα τη ζωή των Αμερικανών στην πανδημία, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του πότε και αν θα αρχίσει να δημοσιεύει εκ νέου τη σχετική έκθεση.

Η δημοσκόπηση παρακολουθούσε διάφορους δείκτες ποιότητας ζωής, όπως η επάρκεια φαγητού, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και η ψυχική υγεία, ενώ πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στις 23 Απριλίου προκειμένου να «αξιοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η ζωή του πληθυσμού από την πανδημία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Αν και ήδη δημοσιεύονταν στοιχεία, όπως ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για ταμείο ανεργίας, που έδειχναν πόσοι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, η συγκεκριμένη έρευνα άνοιγε ένα «παράθυρο» στις επιπτώσεις της ύφεσης στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

Σοκάρουν τα στοιχεία της έρευνας

Τα αμερικανικά νοικοκυριά ρωτούνταν αν είχαν αρκετό φαγητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, αν είχαν βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους τις τελευταίες επτά ημέρες και αν πίστευαν ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο ή τη δόση του δανείου τους τον επόμενο μήνα, μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, η έρευνα περιέγραφε με μελανά χρώματα τις εμπειρίες των Αμερικανών, και αυτή η εικόνα δεν έδειχνε να βελτιώνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 16ης και 21ης Ιουλίου, περισσότεροι από 29 εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν αρκετά τρόφιμα. Από τα 7,2 εκατ. αμερικανικών νοικοκυριών που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, το 20% αποτελούνταν από μαύρα άτομα και το 30% είχαν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Περισσότεροι από 44 εκατ. Αμερικανοί δήλωσαν ότι είχαν αισθανθεί ανήσυχοι, αγχωμένοι ή ευερέθιστοι σχεδόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ περισσότεροι από 28 εκατ. είχαν βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Η υπηρεσία απογραφής περιέγραψε την έρευνα ως «πιλοτική». Πραγματοποιούνταν μέσω ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο που απαιτούσαν 20 λεπτά για τη συμπλήρωσή τους. Η υπηρεσία επέλεξε «με επιστημονικά κριτήρια» διευθύνσεις, ώστε να συγκροτήσει ένα δείγμα τα αποτελέσματα του οποίου θα μπορούσαν να γενικευθούν για όλο τον αμερικανικό πληθυσμό. Οι συμμετέχοντες έλαβαν e-mail με σύνδεσμο προς την έρευνα.

Η έρευνα επρόκειτο να διαρκέσει 90 ημέρες, ενώ τα τελευταία στοιχεία ήταν προγραμματισμένα να δημοσιευθούν στις 29 Ιουλίου.

Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει δεύτερη φάση της έρευνας, αφού η υπηρεσία εργάζεται σκληρά για τη διενέργεια της δεκαετούς απογραφής εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον, η υπηρεσία δέχεται πολιτικές πιέσεις, οι οποίες την ανάγκασαν πρόσφατα να ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει πιο σύντομη προθεσμία για την απογραφή. Τον Απρίλιο είχε ζητήσει από το Κογκρέσο την παράταση της προθεσμίας, και τώρα δεν έδωσε εξηγήσεις για την αναπάντεχη απόφαση πιο άμεσης διενέργειας.

Η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε υποκαταγραφή των Αμερικανών, ιδιαιτέρως εκείνων που ανήκουν σε μειονότητες ή έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Πηγή: www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας