Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις : Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες»

Φορολογικές δηλώσεις : Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες»

Η προθεσμία για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης εκπνέει στις 28 Αυγούστου, μετά και τη νέα παράταση

Ακόμη μεγάλος παραμένει ο αριθμός φορολογικών δηλώσεων που δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Taxisnet.

Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται πως έως τις 28 Αυγούστου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τη δήλωση τους, διαφορετικά από τις 29 του ίδιου μήνα η εφορία θα επιβάλει πρόστιμα και αυξήσεις.

Έτσι, αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ, ακόμη και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως, μπορεί να βρεθούν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας της 28ης Αυγούστου 2020.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Έξτρα φόρος σε όσους δεν καλύψουν το αφορολόγητο όριο

Την ίδια στιγμή, με επιπλέον φόρο είναι αντιμέτωπα τα νοικοκυριά που δεν θα καταφέρουν το τρέχον έτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Με βάση τη νομοθεσία, στους φορολογουμένους που δεν θα συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο θα ανέρχεται στο 22% επί της διαφοράς των ζητούμενων αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει ο φορολογούμενους με αυτές που τελικά συγκέντρωσε.

Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ και παρουσιάσει 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν εντός της προθεσμίας πληρωμής της δεύτερης δόσης, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 2%.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024