Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Οι «διορθωτικές» κινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να υπάρχει εφεξής καλύτερος συντονισμός και ταχύτερη διαχείριση μίας σειράς θεμάτων που άπτονται της Οικονομίας

Τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα στο «λίφτινγκ» που επιχειρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα εισέρχονται ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακλόγου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, η βουλευτής Ζωή Ράπτη σε θέση υφυπουργού Υγείας αλλά και ο Νικόλαος Ταγαράς στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι «διορθωτικές» κινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να υπάρχει εφεξής καλύτερος συντονισμός και ταχύτερη διαχείριση μίας σειράς θεμάτων που άπτονται της Οικονομίας, μετά και το πακέτο που έλαβε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Με τις επιλογές, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας,  υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών,
Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν άλλαξε πόστο κανένας υπουργός καθώς τα νέα πρόσωπα που εισήλθαν στην κυβέρνηση κατέλαβαν θέσεις υφυπουργών ενώ ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυκαλάκης αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Με τις αλλαγές, σημείωσε ο κ. Πέτσας επιδιώκεται:

Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.

Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε,  επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία, διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας.

«Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Ολόκληρη η σύνθεση της κυβέρνησης

Μετά και τις μικρές διορθωτικές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η νέα σύνθεση της κυβέρνησης είναι η εξής:

Ποιος είναι ο Πάνος Τσακλόγου

Ο Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London).

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους.  Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review and Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα.  Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica – Journal of Economic Policy.

Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011).  Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Review of Income and Wealth και Journal of Economic Inequality.

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).

Η νέα υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη

H Ζωή Ράπτη, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, ορίστηκε υφυπουργός Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η Ζωή Ράπτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Kent at Canterbury της Μ. Βρετανίας (Master of Laws with Honours in International Commercial Law).

Τον Ιούλιο του 2019 ορκίστηκε βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών Βορείου Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τον Μάιο του 2019 ορκιστεί βουλευτής της ενιαίας Β’ Αθηνών στη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Ζωή Ράπτη είναι δικηγόρος Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών.

Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ψυχικού, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ.

Είναι πρώην σύζυγος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024