Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αν μας ξαναδείτε θα είναι δύσκολα τα πράγματα» - Οι συμβουλές Τσιόδρα - Χαρδαλιά που ξεχάστηκαν

«Αν μας ξαναδείτε θα είναι δύσκολα τα πράγματα» – Οι συμβουλές Τσιόδρα – Χαρδαλιά που ξεχάστηκαν

Δύο μήνες μετά όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Οι συμβουλές του Τσιόδρα που ξεχάστηκαν και το δυσοίωνο μήνυμα Χαρδαλιά.

Μία φράση με νόημα είχε διατυπώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία live τηλεοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κοροναϊό στη χώρα μας, μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στις 26 Μαΐου.

Τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε πει ότι έπειτα από 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης, πλέον η επικοινωνία θα έμπαινε σε μία νέα φάση.

«Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της β΄φάσης. Από το δύσκολο «Μένουμε Σπίτι» έχουμε περάσει στο «Μένουμε Ασφαλείς»» είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς, εμφανώς συγκινημένος και είχε προσθέσει πως «από αύριο η επικοινωνία μας μπαίνει σε νέα φάση. Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή».

Το δυσοίωνο μήνυμα του Χαρδαλιά στην τελευταία κοινή του ενημέρωση με τον Τσιόδρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε εκφράσει τότε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ η ανάγκη για καθημερινή ενημέρωση. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» είχε πει.

Από την πλευρά του εμφανώς συγκινημένος ήταν τότε και ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε τονίσει πως καθ΄όλη την διάρκεια της δύσκολης περιόδου του lockdown παρέμεινε μαθητής παρά καθηγητής.

Δείτε στο video, στο 0.45 λεπτά τι έλεγε ο Ν. Χαρδαλιάς

«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου», είχε πει και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. «Θα συνεχίσω να βοηθάω», είχε επισημάνει ο κ.Τσιόδρας που κατέληξε διαβάζοντας ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. «Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε.

Οι συμβουλές του Τσιόδρα που πολλοί ξέχασαν

Βέβαια ο καθηγητής πριν κλείσει είχε δώσει μερικές συμβουλές για τον Covid-19 που πολλοί ξέχασαν.

«Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν», είχε πει τότε ο ίδιος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους μιλούσαν χωρίς να επιχειρηματολογούν επιστημονικά.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», είχε πει ο κ. Τσιόδρας τότε.

Δύο μήνες μετά οι στρατηγοί της μάχης και πάλι μαζί

Ερχόμενοι στο σήμερα, 4 Αυγούστου 2020, οι στρατηγοί κατά της μάχης για τον κοροναϊό δεν επιστρέφουν καθημερινά στους δέκτες μας, ωστόσο επιστρέφουν μαζί για μία έκτακτη ενημέρωση μετά από αρκετό καιρό, κοντά 2,5 μήνες.

Οι λόγοι που επιστρέφει ο καθηγητής είναι αρκετοί ωστόσο ο κύριος είναι η αύξηση κρουσμάτων.

Η επανεμφάνιση του δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως έχει σημάνει συναγερμός μεταξύ των ειδικών αλλά και στην κυβέρνηση μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Γιατί επιστρέφει ο κ. Τσιόδρας

Για την πιθανή επιστροφή του κ. Τσιόδρα στην τηλεόραση μάλιστα μίλησε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος διέψευσε τα σενάρια περί απόσυρσης του κ.Τσιόδρα λόγω διαφωνιών με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Καμία απόσυρση, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι ο κ.Τσιόδρας παραμένει επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό πριν την καθιέρωση της συγκεκριμένης τηλεδιάσκεψης.

Πέτσας: Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως απέκλεισε και το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση από το δίδυμο Τσιόδρα- Χαρδαλιά, ωστόσο δεν είχε πει κάτι για την έκτακτη ενημέρωση που ανακοινώθηκε σήμερα.

«Αυτό που εξετάζουμε σε καθημερινή βάση είναι τι πίεση ασκείται στο ΕΣΥ από τα αυξημένα κρούσματα, ιδίως εάν η πίεση αυξηθεί πολύ στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, τότε θα κρούσουμε μεγαλύτερο καμπανάκι κινδύνου» είπε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024