Κύπρος: Η Γαλλία θέλει βάση στο λιμάνι Λεμεσού
Επίκεντρο του γαλλικού ενδιαφέροντος το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από πολεμικά πλοία της Γαλλίας
Προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινούνται οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας οι οποίες στον απόηχο της επίσκεψης Νίκου Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία παίρνουν συγκεκριμένη μορφή στη βάση της αμοιβαιότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου» η Γαλλία ενδιαφέρεται να ανεβάσει επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών με συγκεκριμένα βήματα. Επίκεντρο του γαλλικού ενδιαφέροντος το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από πολεμικά πλοία της Γαλλίας.
Η Λευκωσία αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική εντονότερης παρουσίας ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας σε περιοχή του λιμένα Λεμεσού που είναι στη δικαιοδοσία της Αρχής Λιμένων.
Σε αντιστάθμισμα η Γαλλία θα προσφέρει βοήθεια στην Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.
Επί του προκειμένου γίνεται λόγος για ειδική συμφωνία των δύο χωρών στην οποία εκτός από το λιμάνι της Λεμεσού θα συμπεριλαμβάνει και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Το γαλλικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πηγάζει και από τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που προσπαθεί να επανακτήσει στην περιοχή το Παρίσι.
- LIVE: Πορτογαλία – Κροατία
- Από το Λαύριο τα δρομολόγια της SEAJETS λόγω της απεργίας στη Ραφήνα
- Οι ενδεκάδες του Πορτογαλία – Κροατία: Μέσα Ρονάλντο – Μόντριτς, γράφει Ιστορία ο CR7 (pics)
- Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Dow, βουτιά για τον Nasdaq
- Με «καύσιμα» την τεχνητή νοημοσύνη και τα crypto τα ιδιωτικά τζετ απογειώνονται
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 27 νεκροί από το φονικότερο κύμα ρωσικών επιθέσεων μέσα στο 2026

