Αλόννησος : Ο Άγιος Δημήτριος και η Περιστέρα
Το τοπίο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου είναι ιδιαίτερο, με μια γλώσσα στεριάς να εισχωρεί στη θάλασσα, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αξεπέραστη
Στην ανατολική ακτογραμμή της Αλοννήσου, του νησιού των Βορείων Σποράδων που προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί της χώρας μας για περιπατητικές διαδρομές και θαλάσσιες περιηγήσεις, βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος.

Ο μικρός οικισμός απλώνεται στην περιοχή της ομώνυμης παραλίας με τα χαρακτηριστικά λευκά βότσαλα, που σχηματίζεται στο στενό μεταξύ της Αλοννήσου και του αντικρινού νησιού, της Περιστέρας.

Το τοπίο είναι ιδιαίτερο, με μια γλώσσα στεριάς να εισχωρεί στη θάλασσα, τα νερά διαυγή και πεντακάθαρα, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αξεπέραστη.

Η οργανωμένη παραλία, η καντίνα και η ταβέρνα προσφέρουν στους παραθεριστές όλα όσα τους είναι απαραίτητα για την πολύωρη απόλαυση του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο στολίζει και μια λιμνούλα-υγρότοπος με οικολογικό ενδιαφέρον.

Η Περιστέρα (γνωστή και ως Άσπρο ή Ξερό), ανατολικά της Αλοννήσου, αποτελείται από δύο τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με ένα στενό λαιμό.
Το νησί, στο οποίο έχουν εντοπιστεί προϊστορικά λείψανα και αρχαίοι τάφοι, αποτελεί ιδανικό τόπο για θαλάσσιες εκδρομές χάρη στις δαντελωτές ακρογιαλιές του και το δίαυλο που σχηματίζεται στον εκεί θαλάσσιο χώρο.
Για ελλιμενισμό προσφέρονται οι όρμοι Βασιλικό, Κοκκαλιάς και Περιστέρι.

Βορειοανατολικά της Περιστέρας βρίσκεται η βραχονησίδα Λεχούσα (Λυκόρεμα), νότια δε οι Αδελφοί, συστάδα βραχονησίδων – μεγαλύτερες είναι το Αδέλφι (Μεγάλο Αδέλφι) και το Αδελφόπουλο (Μικρό Αδέλφι).

- Η εξέγερση στο Λβιβ της Ουκρανίας εναντίον των στρατολογητών
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442