Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητούν διάλογο, αλλά προκαλούν

Ζητούν διάλογο, αλλά προκαλούν

Οι Τούρκοι «πάγωσαν» τις έρευνες του «Oruc Reis» αλλά στέλνουν το «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ – Εμπρακτη αποκλιμάκωση ζητεί η Αθήνα

Στο προσωρινό «πάγωμα» των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» προχώρησε χθες η Τουρκία.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της προκλητικής τουρκικής Navtex και την κρίση που ακολούθησε τα επόμενα 24ωρα με τους Στόλους να παίρνουν θέσεις μάχης ο ένας απέναντι στον άλλον, η Αγκυρα – όπως όλα δείχνουν – υποχωρεί έπειτα από τη δυναμική αντίδραση της Αθήνας και τις έντονες διπλωματικές πιέσεις. Ηδη από προχθές τα ξημερώματα άλλωστε το σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» μετακινήθηκε από το σημείο όπου βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, όχι όμως για να κάνει έρευνες αλλά για να αγκυροβολήσει τελικά στο λιμάνι. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε αναγγείλει έρευνες από το «Oruc Reis» κοντά στο Καστελλόριζο από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση για την προσωρινή αναβολή των ερευνών έγινε από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk. Ο Καλίν γνωστοποίησε ότι πρόκειται για απόφαση του Ερντογάν λέγοντας πως ο τούρκος πρόεδρος είπε: «Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις βάλουμε (σ.σ.: τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) σε αναμονή για λίγο». Σε άλλο σημείο ο Καλίν ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει «όλα τα θέματα με την Ελλάδα. Ολοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγo».

-Ποια στάση κράτησε η κυβέρνηση

-Τι περιλαμβάνει η Νavtex που ανακοίνωσε η Τουρκία

-Ποιες οι αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ που κυκλοφορεί

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024