Το πρώτο ρεπορτάζ από την Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει το MEGA.

Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας καταγράφει η κάμερα του MEGA, η οποία βρέθηκε πρώτη στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ρεπορτάζ του σταθμού αποτυπώνει τη βεβήλωση του ιστορικού ναού, καταγράφοντας πώς έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά η εικόνα αυτού του παγκόσμιου μνημείου.

Η φωνή του μουεζίνη καλεί τους πιστούς για προσευχή. Οι πύλες ανοίγουν και οι μουσουλμάνοι μπαίνουν στον άλλοτε μεγαλόπρεπο χριστιανικό ναό.

Εικόνες προχειρότητας

Ο ανταποκριτής του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος μπήκε στην Αγία Σοφία. Η κάμερα κατέγραψε εικόνες βεβήλωσης και απίστευτης προχειρότητας που σίγουρα καταστρέφουν τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά, αλλά και τις εικόνες του ναού.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες. Ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Το διάσημο ψηφιδωτό της Παναγίας έχει καλυφθεί με κουρτίνες. Ωστόσο, σε μια από τις κόγχες του ναού, το εξαπτέρυγο δεν έχει καλυφθεί. Εκτεθειμένο είναι και το ομφάλιο του ναού, το οποίο μπορούν να δουν οι επισκέπτες.

Μουσουλμάνοι πηγαινοέρχονται χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό ούτε καν στο μνημείο. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν τη χαρά τους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ευχαριστούν τον Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται.

Σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος πιστός μουσουλμάνος. Μάλιστα, κοντά στον άμβωνα βρίσκονται ιμάμηδες που κάθονται και διαβάζουν εδάφια από το Κοράνι όλο το 24ωρο, όπως είχε ζητήσει ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός θα και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.

Όπως είπαν υπάλληλοι στην Αγία Σοφία, σε τρεις μήνες – όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στον γυναικωνίτη – θα λειτουργούν και τα συστήματα με τις κουρτίνες.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr