Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία : Κατηγορούμενος καταγγέλλει σεξουαλικά βασανιστήρια από την αστυνομία

Ρωσία : Κατηγορούμενος καταγγέλλει σεξουαλικά βασανιστήρια από την αστυνομία

Ο Ρουσλάν Κοστυλένκοφ καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον κακοποίησαν σεξουαλικά για να τον εξαναγκάσουν σε ψευδή ομολογία

Κατηγορούμενος σε αμφιλεγόμενη υπόθεση για εξτρεμισμό στη Ρωσία καταγγέλλει ότι η αστυνομία τον χτύπησε και τον κακοποίησε σεξουαλικά για να τον εξαναγκάσει σε ομολογία. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά καταγγελιών για σεξουαλικά βασανιστήρια σε πολύκροτη υπόθεση της χώρας.

Φρικτά βασανιστήρια

Μιλώντας στο δικαστήριο την Παρασκευή, ο Ρουσλάν Κοστυλένκοφ κατηγόρησε πέντε αστυνομικούς ότι τον έδεσαν σε καρέκλα, τον χτύπησαν στα νεφρά και τη συνέχεια τον σοδόμισαν με τη λαβή ενός σφυριού, προκειμένου να τον αναγκάσουν να ομολογήσει στην κάμερα ότι συμμετείχε σε αναρχική οργάνωση.

Μετά το περιστατικό, δήλωσε ότι ένας αστυνομικός «κάθισε δίπλα μου σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, και ουσιαστικά υπαγόρευσε την ομολογία μου στον ανακριτή». Η δήλωση του Κοστυλένκοφ παραχωρήθηκε στον Guardian πριν την ακρόαση της Παρασκευής.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μετά τα βασανιστήρια έβρισκε αίμα στα ούρα και τα κόπρανά του επί σειρά ημερών.

Ο Κοστυλένκοφ είναι ένας εκ των επτά κατηγορούμενων στην υπόθεση «Νέα Υπεροχή», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στη φυλακή για τη δημιουργία νεανικής οργάνωσης που στόχευε στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Αντιμετωπίζει πιθανότητα κάθειρξης έως και επτάμισι ετών σε περίπτωση που καταδικαστεί. Οι δημόσιοι κατήγοροι έχουν αιτηθεί ποινές φυλάκισης άνω των έξι ετών και για δύο ακόμη κατηγορούμενος. Ο νεότερος από τους κατηγορούμενους ήταν μόλις 17 ετών τη στιγμή της σύλληψής του. Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Τρομοκρατία ή σκευωρία;

Οι κατηγορίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μαρτυρία ενός αστυνομικού, ο οποίος παρεισέφρησε στην ομάδα και στη συνέχεια βοήθησε στην είσοδο άλλων δύο μυστικών πληροφοριοδοτών. Οι υποστηρικτές της ομάδας πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι είναι θύματα μηχανορραφίας, ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και ότι προκλήθηκαν από την αστυνομία.

Η ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, έχει αποκαλέσει τους κατηγορούμενους πολιτικούς κρατούμενους.

«Έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα στοιχεία της υπόθεσης, έχουμε καταλήξει ότι η οργάνωση Νέα Υπεροχή, ουσιαστικά στήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», έγραψε η ομάδα το 2018. «Μόνο εκείνοι επεδίωκαν να δώσουν εξτρεμιστικό χαρακτήρα στην οργάνωση».

Η μυστική υπηρεσία της Ρωσίας έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για βασανιστήρια σε αναρχικούς και αριστερούς κρατούμενους με στόχο την απόσπαση ομολογίας. Μια ομάδα επτά αντιφασιστών και αναρχικών ακτιβιστών έλαβαν σκληρές ποινές φυλάκισης τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Στη διάρκεια της δίκης υπήρξαν αναφορές για βασανισμό τεσσάρων εκ των κρατουμένων με ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ.

Η ανακοίνωση του Κοστυλένκοφ, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς για πρώτη φορά τα βασανιστήρια στα οποία υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε, δόθηκε σε φίλο του τον Μάρτιο, με τη μορφή σημειώματος. Στο τέλος, ο κατηγορούμενος έγραφε: «Κράτησε την ιστορία μου και θα τη δημοσιεύσουμε τη σωστή στιγμή. Τώρα δεν είναι ακόμη η ώρα».

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024