Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ: Αρχίζει έρευνες το Oruc Reis

Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ: Αρχίζει έρευνες το Oruc Reis

Την στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο με αποχώρηση μερικών από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο Twitter, κάνει λόγο για έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis

Την στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο με αποχώρηση μερικών από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο Twitter, κάνει λόγο για έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η ανάρτηση και συμπληρώνει πως «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είναι η μοναδική επίσημη πηγή που μιλάει για έναρξη ερευνών, με την εν λόγω είδηση να μην επιβεβαιώνεται από πουθενά αλλού.

Η προκλητική Navtex

Σημειώνεται πως ότι η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Οruc Reis, με τη συνοδεία των φρεγατών Ataman και Cengiz Han.

Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψει σ’ άλλους να παρέμβουν στα τουρκικά συμφέροντα». Ενώ στο ίδιο προκλητικό μήνυμα υπογράμμισε πως «η ελάτε στο πεδίο και πληρώστε τίμημα ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις».

Η αντίδραση της Αθήνας

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, ανάμεσα στους οποίους με τους κ.κ. Δένδια (ΥΠΕΞ) και Παναγιωτόπουλο (ΥΠΕΘΑ), καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024