Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρέφει ο εφιάλτης στην Ευρώπη : Αύξηση των κρουσμάτων και «δεύτερα κύματα» κοροναϊού

Επιστρέφει ο εφιάλτης στην Ευρώπη : Αύξηση των κρουσμάτων και «δεύτερα κύματα» κοροναϊού

Χώρες που είχαν αφήσει πίσω τους τον ιό, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, έρχονται και πάλι αντιμέτωπες με τον εφιάλτη

Οι Ισπανοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι η χώρα ενδέχεται να βιώνει ήδη ένα «δεύτερο κύμα» κοροναϊού. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων.

Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη υπενθυμίζουν στους πολίτες τους ότι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων και καθώς η περίοδος των διακοπών συνεχίζεται.

Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο υγείας κατέγραψε 971 νέα κρούσματα κοροναϊού την Πέμπτη – πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει σημειωθεί από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 281 ενεργές εξάρσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Μαρία Χοσέ Σιέρα, επικεφαλής του ισπανικού κέντρου υγειονομικών έκτακτων αναγκών, σημείωσε ότι παρά την ισοπέδωση της καμπύλης, «μετάδοση εντός της κοινότητας» παρατηρείται στις βορειοανατολικές περιοχές.

«Ενδέχεται να βιώνουμε ήδη δεύτερο κύμα»

«Ενδέχεται ήδη να βιώνουμε δεύτερο κύμα, όμως αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα», συνέχισε η Σιέρα. «Το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθούμε τι συμβαίνει, ποια μέτρα είναι απαραίτητα, και να τα λαμβάνουμε εγκαίρως».

Επιπλέον, τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να θυμούνται ότι ο επιπολασμός του ιού έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, από τα 8,76 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στις 3 Ιουλίου στα 27,39 ανά 100.000. «Προφανώς, η καμπύλη βρίσκεται σε άνοδο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε», εξήγησε.

Σχεδόν 8.000 κρούσματα έχουν διαγνωσθεί στην Καταλονία τις τελευταίες 14 ημέρες  σχεδόν τα μισά από τα 16.410 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ολόκληρη την Ισπανία.

Ο υπουργός υγείας της Καταλονίας, Γιόσεπ Μαρία Αργκιμόν, δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα και γύρω από τη Βαρκελώνη βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το αίτημα της τοπικής κυβέρνησης να παραμένουν στα σπίτια τους εκτός και αν είναι αναγκασμένοι να τα εγκαταλείψουν.

Παράλληλα, αυξάνονται οι φόβοι ότι ο ιός εξαπλώνεται από άτομα που επισκέπτονται κλαμπ και μπαρ και ότι ενδέχεται να απαιτούνται νέοι περιορισμοί για να ανακοπεί η εξάπλωση.

Η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει την επανεπεξεργασία των οδηγιών για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται τις νύχτες.

«Πρόκειται να εισάγουμε μέτρα για την νυχτερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των ανθρώπων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε μπαρ, ταράτσες εστιατορίων και άλλα μέρη συνάντησης, καθώς ο ιός φαίνεται ότι αγαπά την κίνηση και τις μεγάλες συναθροίσεις», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας της περιοχής, Αντόνιο Ζαπατέρο.

Επιπλέον, η τοπική κυβέρνηση πιέζει την κεντρική κυβέρνηση να εισάγει πιο αυστηρά μέτρα για το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, καθώς αποδείχθηκε ότι από το Μάιο μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει σε αυτό 77 φορείς του ιού.

Γαλλία

Οι αρχές της δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσαν 1.062 κρούσματα την Πέμπτη και ανέφεραν ότι αν και έχει υπάρξει αύξηση μεταξύ των ατόμων άνω των 75 ετών και των ενοίκων οίκων ευγηρίας, έχει υπάρξει αύξηση και στα κρούσματα μεταξύ των «νεαρών ενηλίκων».

Οι αρχές τονίζουν ότι υπάρχει «χαλάρωση της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων» και υπενθύμισε στους πολίτες ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να τηρούν αποστάσεις.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών, μπορεί να φαίνεται παράξενο να χαιρετιόμαστε και να μιλάμε από απόσταση, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όμως αυτή η ατομική και συλλογική προσπάθεια είναι ζωτική για να αποτρέψουμε τον ιό από το να καταστείλει την ελευθερία μας και την επιδημία από το να επιστρέψει», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σύσκεψη του συμβουλίου άμυνας της χώρας για να συζητήσει την αύξηση των κρουσμάτων και να επεξεργαστεί την εισαγωγή νέων μέτρων. Μεταξύ αυτών και η αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ισπανία και την πιθανότητα μέτρων καραντίνας στα αεροδρόμια της χώρας.

Γερμανία

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) κατέγραψε 815 νέα κρούσματα την Παρασκευή, σε σύγκριση με 583 μια βδομάδα πριν και 395 πριν από δύο εβδομάδες.

Με εξαίρεση τις εξάρσεις σε εργοστάσια επεξεργασίας κρεάτων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Μαΐου.

Περισσότερο από το 40% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όμως και άλλα κρατίδια παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις.

Άτομα που επιστρέφουν στη Γερμανία από τις διακοπές τους στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μαγιόρκα έχουν επίσης βγει θετικά στον ιό.

Το RKI έχει θέσει 100 χώρες σε λίστα υψηλού κινδύνου. Μεταξύ τους και η ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο. Το υπουργείο υγείας αναμένεται να ανακοινώσει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, όπου ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων έχει σημειώσει αύξηση 89%, ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις τριών ετών έγινε το νεότερο θύμα του φονικού ιού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Μπούντεβιν Κάτρι δήλωσε ότι κάθε μέρα πεθαίνουν τρεις άνθρωποι από κοροναϊό εντός της επικράτειας του Βελγίου, προσθέτοντας ότι στους τελευταίους θανάτους ανήκουν το νήπιο αλλά και ένα άτομο 18 ετών.

Ο Κάτρι εξήγησε ότι το κοριτσάκι είχε «σοβαρά» υποκείμενα νοσήματα, όμως προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού ούτε μεταξύ των υγιών. Όπως τόνισε, το 85% των νέων κρουσμάτων που διαγνώστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφορούσε άτομα κάτω των 60 ετών.

«Είναι αλήθεια ότι σπανίως πεθαίνουν νέοι άνθρωποι από κοροναϊό, όμως είναι ξεκάθαρο και το ότι κανείς μας δεν είναι ασφαλής», προειδοποίησε.

Πηγή: www.theguardian.com , AFP

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024