Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πώς φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ –  Κρίσιμο το επόμενο 15ημερο για νέα μέτρα

Κοροναϊός: Πώς φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ – Κρίσιμο το επόμενο 15ημερο για νέα μέτρα

Κι ενώ οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων είχαν εκφραστεί σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα όπου άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, πλέον οι ειδικοί φαίνεται να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Την επιτακτική ανάγκη της χρήσης μάσκας από όλους σε κλειστούς χώρους επιβεβαίωσε η σημερινή έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης που αφορά σε -πρώτη φάση- μόνο τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από αύριο, Σάββατο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των σούπερ μάρκετ για όλους, δηλαδή και για εργαζόμενους αλλά και για καταναλωτές.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αν σκεφτεί κανείς πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί από την Τρίτη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Κι ενώ οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων είχαν εκφραστεί σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα όπου άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, πλέον οι ειδικοί φαίνεται να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Άλλωστε περιπτώσεις κοροναϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε καθημερινή πλεόν βάση, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο να συστήνουν την επιστροφή μέτρων αλλά και ελέγχων ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σκέλος των συστάσεων έγινε πράξη την Τρίτη, καθώς στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου έγινε σαφές πως οι έλεγχοι και τα πρόστιμα θα αυξηθούν όσο προχωράμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται πως πριν από αυτό είχε ληφθεί και η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του Ιουλίου.

Πλέον φαίνεται πως το πρώτο σκέλος αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή από αύριο κιόλας, όπου όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να φεύγουν από το σπίτι τους με προορισμό το σούπερ μάρκετ έχοντας μαζί τους τη μάσκα τους.

Άλλωστε τα αυξανόμενα κρούσματα δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ήταν υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμη ήπιος στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πάρθηκε και σε μία περίοδο που οι Έλληνες έχουν χαλαρώσει τη στάση τους απέναντι στον κοροναϊό, όπως αποδείχτηκε άλλωστε και από πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, σύμφωνα με την οποία 4 στους 10 Έλληνες δεν τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως έκανε στο παρελθόν.

Λαζανάς: Μπαίνουμε σε δύσκολη περίοδο

Για την επέκταση της υποχρεωτικής μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα μίλησε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται τα κρούσματα που ανακαλύπτουμε στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής των ειδικών.

«Είμαστε σαφώς σε συναγερμό. Η επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα για τις μάσκες. Η άποψη της επιτροπής διαβιβάζεται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Λαζανάς, που συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη του ίδιου αλλά και αρκετών συναδέλφων του είναι ότι πρέπει να καθιερωθεί η χρήση της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή, επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το πιο βασικό μέτρο- μιας και δεν έχουμε τα φάρμακα- είναι η πρόληψη», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε:

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν τόσο για την χρήση της μάσκας

«Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών», σημείωσε ο κ. Λαζανάς.

«Θεωρούμε ότι η μάσκα είναι πολύ βασικό μέτρο και ότι πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε καθιερωθεί», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και σημείωσε ότι από τον Μάιο είχε εγκριθεί η εισήγηση για τη χρήση της μάσκας, αυστηρά σε κάποιους χώρους και ως σύσταση σε άλλους.

Μόσιαλος: Ζωτικής σημασία να φοράμε μάσκα

Για τα οφέλη που μας προσφέρει η μάσκα αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook.

O καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE ανέβασε μια εικόνα στην οποία φαίνεται καθαρά πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο κ. Μόσιαλος την Πέμπτη έκανε σχετική ανάρτηση τονίζοντας για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα.

«Να προσέχουμε και να φοράμε μάσκες σε όλους τους χώρους που συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε αν νοσούν από COVID-19. Η μάσκα δεν μας κάνει υπερβολικούς, ούτε υποχόνδριους. Η μάσκα προφυλάσσει εμάς και τους γύρω μας» ανέφερε ο καθηγητής στην χθεσινή του ανάρτηση.

Κρίσιμο το επόμενο 15ημερο για την πορεία του ιού στη χώρα

Από την πλευρά του, τους λόγους που η πορεία της επιδημίας του κοροναϊού στα αστικά κέντρα ανησυχεί τους επιστήμονες εξήγησε  ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κοροναϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.

«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημία εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.

Ανησυχία για τα διάσπαρτα κρούσματα σε νησιά και χωριά

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» κινδύνου έχει χτυπήσει σε Βόλο, Κρήτη και Σαντορίνη, καθώς επιβεβαιώνονται το ένα μετά το άλλο τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού.

Στον Βόλο θετική στον ιό βρέθηκε μια 40χρονη γυναίκα που εμφάνισε συμπτώματα και  μετέβη στο Πολυϊατρείο της Κλινικής ΑΝΑΣΣΑ, όπου και υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ κοροναϊού.

Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19.

Η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της ιχνηλάτισης των επαφών με πρώτο το σύζυγό της.

Νέα κρούσματα και στην Κρήτη

Ακόμα δύο κρούσματα κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη, καθώς μετά από έναν 55χρονο θετικό στον ιό που νοσηλεύεται στην Μονάδα COVID-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, εξετάσεις έδειξαν μολύνθηκε και η 38χρονη γυναίκα από το συγγενικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο 55χρονος και η 38χρονη είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Τέλος, στο ένα εκ των τριών καταλυμάτων καραντίνας της Χερσονήσου βρίσκεται ένα παιδάκι, ηλικίας περίπου 8 με 10 ετών, αφού βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, πρόκειται για μέλος τετραμελούς οικογένειας από τη Ρουμανία, οι οποίοι είχαν έρθει για διακοπές στην Κρήτη.

Η μητέρα μαζί με το παιδάκι που έχει προσβληθεί από τον ιό διαμένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο από τον πατέρα και το δεύτερο παιδί της οικογένειας, κατά το ίδιο Μέσο.

Συναγερμός και στη Σαντορίνη: Πρώτο θετικό κρούσμα στο νησί

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Σαντορίνη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διαγνώστηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρώτο κρούσμα με κοροναϊό στο νησί.

Πρόκειται για μία γυναίκα με καταγωγή από την Ρουμανία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κρούσμα φέρεται να μην εμφανίζει μέχρι στιγμής κάποιο σύμπτωμα.

Το κρούσμα εντοπίστηκε αφού πέρασε από δειγματοληπτικό έλεγχο από μονάδες του ΕΟΔΥ στο αεροδρόμιο του νησιού.

Η ασυμπτωματική τουρίστρια έχει μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας που υπάρχει στο νησί, ενώ αναμένεται να γίνει και δεύτερο τεστ για τον Covid-19.

Κοροναϊός: 28 νέα κρούσματα και ένας θάνατος – Τα 12 εισαγόμενα

Σημειώνεται πως σε 28 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.

Όσον αφορά τα εγχώρια κρούσματα, τρία εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, δύο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ κρούσματα βρέθηκαν σε Ξάνθη, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο, και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.964, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες. 1.085 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.035 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 άτομα σε ΜΕΘ

Στο μεταξύ, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024