Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανόν να αυτοκτόνησε ο δήμαρχος της Σεούλ -  Είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση

Πιθανόν να αυτοκτόνησε ο δήμαρχος της Σεούλ – Είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση

Δεν υπήρχαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας και η αστυνομία δεν ανακοίνωσε την αιτία θανάτου του.

Ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουόν-σουν, ένας από τους πιο προβεβλημένους εκλεγμένους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, βρέθηκε την Πέμπτη νεκρός, ενώ μια ημέρα νωρίτερα η κόρη του τον είχε δηλώσει ως αγνοούμενο εν μέσω μιας έρευνας εις βάρος του και δημοσιευμάτων στον Τύπο για κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αστυνομικοί με drones και αστυνομικούς σκύλους βρήκαν το πτώμα του δημάρχου στο όρος Μπουγκάκ, στα βόρεια της πρωτεύουσας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα έπειτα από μια επιχείρηση έρευνας στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη του Σώματος, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της Σεούλ.

Κοντά στο σημείο αυτό είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά το σήμα του κινητού τηλεφώνου του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπήρχαν ίχνη εγκληματικής ενέργειας και η αστυνομία δεν ανακοίνωσε την αιτία θανάτου του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία καθώς μια από τις πρώην γραμματείς του Παρκ είχε καταγγείλει την Τετάρτη ότι ο 64χρονος την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι είχε υπάρξει καταγγελία εις βάρος του αλλά δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην φύση της καταγγελίας.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους. Ευχαριστώ όλους όσοι βρίσκονταν μαζί μου στη διάρκεια της ζωής μου. Ζητώ συγγώμη από την οικογένειά μου, στην οποία μόνο πόνο έχω προκαλέσει», ανέφερε ο Παρκ σε ένα σημείωμα που είχε αφήσει πάνω στο γραφείο του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές της πρωτεύουσας με την άδεια της οικογένειάς του. Το σημείωμα πάντως δεν ανέφερε κάποια εις βάρος του κατηγορία.

Ένας εκπρόσωπος της οικογένειάς του εξέδωσε ανακοίνωση για λογαριασμό της στην οποία αναφέρει ότι ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να τον αφήσει ήσυχο και να σταματήσει να διασπείρει «αβάσιμες πληροφορίες».

«Αν συνεχιστεί η δυσφήμιση ανεξάρτητα από την αλήθεια, θα απαντήσουμε σθεναρά με νομικές ενέργειες», δήλωσε ο Μουν Μι-ραν, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιδήμαρχος επί δημαρχίας του Παρκ.

Ο Παρκ ήταν δήμαρχος της Σεούλ από το 2011 και θεωρείτο πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Πολλοί κάτοικοι της Σεούλ, μιας πόλης σχεδόν δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, σοκαρίστηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην ακτιβιστή, υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων και δικηγόρου.

«Λυπάμαι, αλλά πέραν τούτου θα έπρεπε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εξήγηση για την σεξουαλική παρενόχληση», σχολιάζει ο Ζέον Σουνγκ-ζάε, ένας υπάλληλος γραφείου αναφερόμενος στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν.

Οι αντιδράσεις των πολιτών σήμερα ήταν ανάμεικτες: κάποιοι έστελναν συλλυπητήρια και άλλοι σχολίαζαν ότι ο δήμαρχος αυτοκτόνησε για να αποφύγει την τιμωρία.

Κάποιοι από τους υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σεούλ καθώς μεταφερόταν το πτώμα του.

«Δήμαρχε Παρκ, υπήρξες εξαιρετικός πολιτικός», έγραψε κάποιος στο Daum, στον δεύτερο μεταλύτερο ιστότοπο της χώρας.

«Αλλά ένα γύρισμα της τύχης έβαλε τέλος στο ταξίδι σου. Ελπίζω να αναπαυθείς στον παράδεισο».

Άλλοι ήταν περισσότερο επικριτικοί απέναντι στον 64χρονο, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του για να παρενοχλήσει μια υφιστάμενή του και έπειτα να δώσει τέρμα στην ζωή του «για να αποφύγει την πτώση».

Προβεβλημένοι βουλευτές τόσο του κυβερνώντος όσο και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους όπως και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Νότια Κορέα, ο Χάρι Χάρις.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Λι Χάε-τσαν δήλωσε ότι ο θάνατος του Παρκ είναι «σοκαριστικός και θλιβερός» και χαρακτήρισε τον εκλιπόντα και πιθανόν αυτόχειρα φίλο του από τα παλιά, με τον οποίο έδωσαν μαζί μάχη για την Δημοκρατία.

Ως δήμαρχος της Σεούλ από το 2011 ο Παρκ έπαιξε κομβικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ, το 2017.

Με την ιδιότητα του δικηγόρου την περίοδο του 90, κέρδισε μια από τις πρώτες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα.

Ο Παρκ εξήρε το κουράγιο των γυναικών έπειτα από μια σειρά καταγγελιών εις βάρος ισχυρών πολιτικών για σεξουαλική παρενόχληση εν μέσω του κινήματος #MeToo το 2018.

Ο Οχ Κέο-ντον, ο πρώην δήμαρχος της Μπουσάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Κορέας, παραιτήθηκε τον Απρίλιο αφού παραδέχτηκε ανάρμοστη σωματική επαφή με μια γυναίκα από το προσωπικό του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024