Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί - Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις

Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί – Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτερος αξιωματικός, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για όλους τους εμπλεκομένους αστυνομικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Σημειώνεται, ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες , μετά από πολύμηνη έρευνα ήρθε στη φως η δράση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν:

  • στις παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών,
  • στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και
  • στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνικών προϊόντων.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενέχεται σε (70) τουλάχιστον παράνομες ανασκαφές – έρευνες για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων ή θησαυρών, ενώ ως διευθύνων την οργάνωση φέρεται συλληφθείς ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.)

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης – ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα – λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός κ.λπ.).

Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά – αγροτικά οχήματα – εκσκαφέα κ.λπ.), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα Αξιωματικού.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων και ανιχνευτές μετάλλων,
  • (2) μηχανήματα ανίχνευσης και (4) αποστατικά μηχανήματα,
  • (3) εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου,
  • (5) ανιχνευτές μετάλλων και (4) εξαρτήματα ανιχνευτή μετάλλων,
  • συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων,
  • πλαστικές σφήνες εδάφους με ισάριθμους λαμπτήρες,
  • (3) λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919,
  • νομίσματα, από τα οποία (6) εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
  • ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων,
  • μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα,
  • φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet , μίνι φορητός Η/Υ με αορτήρα που προσαρμόζεται για χειρισμό του εν κινήσει και usb stick ,
  • (7) φορητοί ασύρματοι και (2) σετ ακουστικών, με ενσωματωμένο μικρόφωνο,
  • προβολέας, φορητή λάμπα, πυξίδες, φακοί, κιάλια, (2) χημικές μάσκες προσώπου,
  • φωτογραφίες τοπίων και χάρτες με σημεία θησαυρών και ανασκαφές,
  • κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και μνήμης,
  • κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica , (3) πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια,
  •  βιβλιάρια και κάρτες τραπεζών και (20.915) ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αφορά στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα μας, μέσω νόθευσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατηρίων).

Ειδικότερα, (2) συλληφθέντες αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στην παράνομη θεώρηση – νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας, κατά περίπτωση, εικονικές σφραγίδες εισόδου – εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών.

Διαμεσολαβητές ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στους συλληφθέντες αστυνομικούς, ήταν (3) αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ομοίως συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί – μόνο το τελευταίο έτος – πραγματοποίησαν περισσότερες από (150) παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από (150) έως (250) ευρώ, ενώ οι (3) συνεργαζόμενοι αλλοδαποί εισέπρατταν (50) ευρώ για κάθε διαβατήριο.

Ο συνολικός αριθμός των παρανόμων θεωρήσεων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, ενώ το οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τις (50.000) ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν (28) διαβατήρια, (20.500) ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε και τρίτη περίπτωση εγκληματικής δραστηριότητας που αφορά σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Συμμετείχαν ο συλληφθείς, για την πρώτη εγκληματική οργάνωση, ανώτερος Αξιωματικός και οι (2) συλληφθέντες, για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, αστυνομικοί.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι προμηθεύονταν συστηματικά αφορολόγητα καπνικά προϊόντα, από κατάστημα αφορολόγητων ειδών της περιοχής και στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση σε τιμή υψηλότερη από την τιμή αγοράς τους, αποκομίζοντας έτσι οικονομικό όφελος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα περίπου τριών μηνών προμηθεύτηκαν, σε (29) διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον (428) κούτες τσιγάρων διαφόρων εταιρειών, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους.

Για την υπόθεση αυτή κατασχέθηκε ποσότητα λαθραίων τσιγάρων και κινητά τηλέφωνα.

Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις κατηγορούνται συνολικά (147) άτομα, εκ των οποίων (9) αστυνομικοί, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην οικεία εισαγγελική Αρχή (14) άτομα, εκ των οποίων (3) αστυνομικοί.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024