Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανηγύρια και μετά αποκατάσταση

Πανηγύρια και μετά αποκατάσταση

Η εντυπωσιακότερη σκηνή της βραδιάς στο Καραϊσκάκη

Αυτή τη φορά παίκτες και προπονητές του Ολυμπιακού πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το τέλος του ματς με τον ΟΦΗ. Οι παίκτες μπουγέλωσαν τον προπονητή, τον πέταξαν στον αέρα, τον υποχρέωσαν ακόμα και να γελάσει – πράγμα πολύ σπάνιο. Ωστόσο η εντυπωσιακότερη σκηνή της βραδιάς στο Καραϊσκάκη είναι ότι μετά τις φωτογραφίες, τις αναρτήσεις και τα πανηγύρια, όποιοι έπρεπε να κάνουν ατομικό πρόγραμμα (ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Τοροσίδης π.χ.) έμειναν στο γήπεδο και δούλεψαν κανονικότατα! Κι αυτό είναι ένα μικρό αλλά πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της μεγάλης σοβαρότητας του εφετινού Ολυμπιακού.

Σοβαρός

Στο παρελθόν έχουμε δει ομάδες του Ολυμπιακού πιο θεαματικές: καμία όμως από τις ομάδες που θυμάμαι (και που κέρδισαν πρωταθλήματα…) δεν είχε τη σοβαρότητα της εφετινής. Ακόμα και στο ματς με τον ΟΦΗ, αν κάτι έχει ενδιαφέρον, είναι η μεθοδικότητα με την οποία ο Ολυμπιακός κυνηγάει το γκολ της νίκης μέχρι τέλους. Ο Μαρτίνς σηκώνει από τον πάγκο τον Ομάρ, τον Βαλμπουενά και τον Ελ Αραμπί για να τους δώσει χρόνο συμμετοχής. Η ομάδα του πιέζει, χάνει ευκαιρίες και στο 80′ ο Βαλμπουενά αστοχεί σε πέναλτι σημαδεύοντας το δοκάρι. Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός συνεχίζει να αγωνίζεται σαν να κρίνεται το πρωτάθλημα και να μην υπάρχει αύριο! Στο 82′ ο Ελ Αραμπί φτάνει σε θέση βολής και τον σταματά ο καλός τερματοφύλακας του ΟΦΗ Σωτηρίου και στο 84′ ο Χασάν κάνει το 2-1 με κεφαλιά μετά από ωραία προσπάθεια του Ομάρ. Θα συνέβαινε τίποτα αν το ματς τελείωνε ισόπαλο; Οχι. Ο Ολυμπιακός θα χρειαζόταν ένα ματς ακόμα για να τελειώσει το πρωτάθλημα χωρίς να περιμένει αποφάσεις του CAS. Αλλά μια σοβαρή ομάδα δεν αφήνει εκκρεμότητες: κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Πέντε

Τώρα απομένουν πέντε ματς στα οποία ο Ολυμπιακός δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Η λογική λέει ότι ο Μαρτίνς πρέπει να δει τους αναπληρωματικούς του, να τα χρησιμοποιήσει σαν παιχνίδια προετοιμασίας, να βγάλει συμπεράσματα για το ποιος πρέπει να μείνει και ποιος να φύγει. Αλλά με τον Πορτογάλο δεν ξέρεις ποτέ! Μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί παντού τους βασικούς μόνο για να κάνει η ομάδα του πέντε νίκες ακόμα…

Επτά

Τώρα πλέον η απόφαση του CAS θα έχει σημασία, αλλά μόνο για τη δεύτερη θέση. Η ΑΕΚ που έκανε μια σπουδαία εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη κέρδισε τον ΠΑΟΚ και τον έπιασε στη βαθμολογία, υπό την προϋπόθεση ότι ο Δικέφαλος του Βορρά δεν θα πάρει πίσω τους επτά βαθμούς που του έχουν αφαιρεθεί. Η ΑΕΚ όλο τον καιρό που ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ ήταν στα δικαστήρια δεν είπε το παραμικρό. Ο λόγος είναι ότι δεν ήθελε να υπάρχει καμία απολύτως φασαρία στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να μην υπάρξει ευκαιρία στην κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις. Τώρα μια αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης στο CAS εγώ λέω ότι η ΑΕΚ θα την έχει. Και γιατί η Ενωση στην Τούμπα έκανε μια τόσο καλή εμφάνιση ώστε μοιάζει δύσκολο να χάσει τη δεύτερη θέση: με τον ΠΑΟΚ έχει να αγωνιστεί και στο ΟΑΚΑ.

Φρέσκοι

Στο μεταξύ η κατάρρευση του ΠΑΟΚ στα play off είναι πραγματικά κάτι απερίγραπτο. Ο αγχωμένος προπονητής του Αμπέλ Φερέιρα νομίζει κανείς ότι πρώτη φορά κάθεται σε πάγκο ομάδας: τελευταία ό,τι κάνει του γυρίζει μπούμερανγκ. Στο ματς με τον Ολυμπιακό βάζει τρεις φρέσκους παίκτες για να τρέξουν και να βοηθήσουν την ομάδα του να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και η ομάδα του καταρρέει. Την Τετάρτη στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου βάζει έναν τρίτο κεντρικό αμυντικό, τον νεαρό Μιχαηλίδη, για να σταματήσει την ΑΕΚ, ενώ η ομάδα του είναι ήδη πίσω στο σκορ: ο Μιχαηλίδης κάνει το πέναλτι στον Βέρντε και η ΑΕΚ πάει εύκολα στο 0-2. Ισως στον ΠΑΟΚ να θέλουν να τον αλλάξουν τον Φερέιρα αλλά πότε να γίνει αυτό; Τα ματς είναι πλέον τρία την εβδομάδα και ο όποιος νέος προπονητής δεν έχει χρόνο ούτε για να κάνει προπόνηση. Η ελπίδα είναι οι επιστροφές του Βιεϊρίνια και του Πέλκα κάτι να δώσουν, αλλά δεν είναι απλό. Κυρίως γιατί παίκτες όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Μαουρίσιο, ο Μάτος, ο Ελ Καντουρί δεν μπορεί να βγάλουν τρία ματς την εβδομάδα.

Ιβάν

Τον ΠΑΟΚ τον κράτησε ζωντανό η υπεράσπιση του αήττητου, που του στέρησε ο Αρης τον Ιανουάριο, και η πιθανότητα της κατάληψης της πρώτης θέσης, που τελείωσε όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε στην Τούμπα τον Φεβρουάριο. Εκτοτε ο πρώην πρωταθλητής χάνεται σαν καράβι χωρίς πυξίδα. Λίγες μέρες πριν ο Ιβάν Σαββίδης προσδιόρισε ένα νέο στόχο, τον πιο εύκολο: να τερματίσει ο ΠΑΟΚ δεύτερος, αλλά με λιγότερους από επτά βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχασε το πρωτάθλημα στα δικαστήρια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι στόχος σοβαρής ομάδας και το αποτέλεσμα φαίνεται.

Συμφωνούν

Χθες ήταν και μέρα εξελίξεων για το τι θα γίνει στη συνέχεια με τα θέματα της ομοσπονδίας, τις εκλογές της, τις εξουσίες της κ.λπ. Η αντιπροσωπεία της UEFA είχε πολλή δουλειά καθώς είδε και μέλη της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη των ΠΑΕ. Με την κυβέρνηση υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία που αφορά τη λειτουργία της ΕΠΟ, τη διαιτησία αλλά και το σύστημα εκλογών. Τα δυο μέρη συμφωνούν πως η ΕΠΟ πρέπει να αποψιλωθεί, χάνοντας οτιδήποτε σχετίζεται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και συμφωνούν ότι η διαιτησία πρέπει να συνεχίσει να διοικείται από ξένους και να αποκτήσει την ανεξαρτησία της φεύγοντας από τον έλεγχο της ομοσπονδίας. Για το σύστημα των εκλογών υπάρχουν διχογνωμίες αλλά ο Λακοβιτς είπε χθες ότι κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να εκλέξει τη διοίκηση μιας ΕΠΟ, της οποίας οι αρμοδιότητες θα σχετίζονται μόνο με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο – ίσως να έχει και δίκιο.

Σθένος

Αναμένοντας συμφωνίες και τελικά κείμενα η ερώτηση είναι πώς θα τα δεχτεί αυτά η ίδια η ομοσπονδία. Η απάντηση είναι απλή και την έχει δώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής πριν από μερικούς μήνες: ή η ομοσπονδία (και οι ΠΑΕ που ενδιαφέρονται για τη διοίκησή της) θα συνεργαστούν ή οι ελληνικές ομάδες θα βλέπουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του χρόνου από την τηλεόραση. Και σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση η κυβέρνηση θα τοποθετήσει μια διοικούσα επιτροπή στην ομοσπονδία για να τελειώνει με Ενώσεις και λοιπούς αντάρτες: αποκλεισμένη από την Ευρώπη και χωρίς την κάλυψη του αυτοδιοίκητου η ομοσπονδία θα πάψει να υπάρχει. Η μόνη ερώτηση είναι αν η κυβέρνηση θα έχει το σθένος να το κάνει…

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024