Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ στην Τουρκία: Να μην επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων
Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων», τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες στον Έβρο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ανοίξει.
Επιπλέον, αναφερόμενη στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, έκανε λόγο για ένα ακόμη «επιβαρυντικό στοιχείο» για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι, αλλά «από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση».
Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016, προσέθεσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με την συμμετοχή και της Γαλλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γεωργιάδης: Ανήρτησε τη φωτογραφία που χρησιμοποίησαν και υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον ίδιο
- Διαιτησία: Τα φάλτσα υπέρ του ΠΑΟΚ μετά την ανακοίνωση και η πλειοψηφία των Γερμανών
- Ο Τσίπρας έβαλε ψηλά τον πήχη: Nίκη στις εκλογές – Kόμμα και διακήρυξη τον Ιούνιο
- «Θα σε λέω Μαρία»: Οι bijoux de kant αποχαιρετούν το χώρο τους στο Μοναστηράκι με μία παράσταση
- Eurovision 2026: Απόψε στη σκηνή ο Akylas με το «Ferto» – Η Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό
- Οι ανατροπές που φέρνει το χωροταξικό στον τουρισμό σε Airbnb και ξενοδοχεία – Οι αντιδράσεις



