Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παπαθανάσης στο MEGA: H Πολιτεία δε θα εγκαταλείψει επιχειρηματίες και εργαζομένους

Παπαθανάσης στο MEGA: H Πολιτεία δε θα εγκαταλείψει επιχειρηματίες και εργαζομένους

Βασικό πρόβλημα της εστίασης θεωρεί ότι είναι η χρηματοδότηση, καθώς πολλά είναι τα εστιατόρια τα οποία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σοβαρή χρηματοδότηση, αυτή δεν έφτασε ποτέ στις επιχειρήσεις.

Για το άνοιγμα της αγοράς και την πορεία της οικονομίας από την επιβολή των υγειονομικών μέτρων έως τώρα μίλησαν στο MEGA o  υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο εκπρόσωπος πρωτοβουλίας εστίασης Θεσσαλονίκης, Νίκος Νυφούδης.

Ολοκληρώνεται το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς, καθώς τη Δευτέρα (29/6) ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, οι κινηματογράφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας και τα καζίνο, ενώ την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις, οι συναυλίες και τα συνέδρια. Τα κυλικεία των πανεπιστημίων και των σχολείων παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με τον κ. Νυφούδη, όσον αφορά την εστίαση, αυτή δεν έχει επανέλθει ακόμα και ενώ έκλεισε από τους πρώτους κλάδους, φαίνεται ότι δεν προτιμάται από τον κόσμο τόσο όσο τα μπαρ και τα καφέ. Έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μείωση του τζίρου κατά 60%, ενώ ο ίδιος φοβάται πως όσο βαθαίνει το καλοκαίρι η μείωση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.  «Βαδίζουμε στο άγνωστο, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε σχετικά.

Βασικό πρόβλημα της εστίασης θεωρεί ότι είναι η χρηματοδότηση, καθώς πολλά είναι τα εστιατόρια τα οποία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σοβαρή χρηματοδότηση, αυτή δεν έφτασε ποτέ στις επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε ο κ. Παπαθανάσης υποστηρίζοντας πως «ο βηματισμός είναι αργός αλλά αυξάνει» και πως «βρισκόμαστε ήδη σε καλύτερα ποσοστά, όσο ανοίγει ο τουρισμός θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο». Συνέχισε λέγοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή δόθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ως προς τα χρηματοδοτικά υπάρχει σε εξέλιξη το χρηματοδοτικό με την εγγύηση του δημοσίου κατά 80%. Για τις τράπεζες είπε πως πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και να δώσουν τα λεφτά στον κόσμο. «θα ελέγχονται κατά πόσο κάνουν τις εκταμίευσες και θα μεταφέρονται κονδύλια από τη μια στην άλλη, σε αυτή που τρέχει πιο γρήγορα. Η αξιολόγηση θα γίνει σε 15 μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νυφούδης υποστήριξε πως ο λόγος που η κίνηση στα μαγαζιά εστίασης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα καφέ, είναι γιατί είτε δεν υπάρχουν χρήματα είτε γιατί ο κόσμος φοβάται περισσότερο στην εστίαση ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης συμφώνησε με αυτό λέγοντας πως ο κόσμος είναι ακόμα διστακτικός, ωστόσο η κατάσταση ολοένα και βελτιώνεται. «Καθώς ο τουρισμός αρχίζει να κινείται θα κινηθεί και όλη η κατάσταση στο χώρο της εστίασης», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β΄, ο υφυπουργός μίλησε για την ετοιμότητα της κυβέρνησης και υποστήριξε πως αν χρειαστεί θα γίνει τοπικό Lookdown σε συγκεκριμένα σημεία. «Θα υπάρξει και η παρέμβαση της πολιτείας για να στηρίξει αυτούς που πλήττονται», συμπλήρωσε και τόνισε πως «η πολιτεία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους».

Τέλος αναφέρθηκε στην επιστολή της DFC, ενός χρηματοδοτικού οργανισμού την ΗΠΑ, ο οποίος θέλει να εμπλακεί στην εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας. «Είναι γεωπολιτικής σημασίας η απόφαση αυτή» δήλωσε, «καθώς με την κίνηση αυτή αλλάζει τελείως ο χάρτης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα».

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024