Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλασκώβη: Σε ξενοδοχείο προσφύγων η επίθεση – Δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια

Γλασκώβη: Σε ξενοδοχείο προσφύγων η επίθεση – Δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια

Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της επίθεσης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

Τον τρόμο έσπειρε ένας άντρας στη Γλασκώβη, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί πρόσφυγες.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της επίθεσης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό, ενώ νωρίτερα τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

«Το περιστατικό στην Ουέστ Τζορτζ Στριτ δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό. Η έρευνα συνεχίζεται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που ανήρτησε η αστυνομία της Σκωτίας στο Twitter.

Ένας 17χρονος και ένας αστυνομικός ανάμεσα στους τραυματίες

«Ένας άνδρας δέχθηκε πυρά από την αστυνομία και πέθανε. Έξι άλλοι άνδρες βρίσκονται στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού 42 ετών, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Η οικογένεια του αξιωματικού είναι ενήμερη», ανέφερε σε δήλωσή του αξιωματικός της αστυνομίας. Οι άλλοι τραυματίες είναι ηλικίας 17, 18, 20, 38 και 53.

«Το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατία και η έρευνά μας συνεχίζεται», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός και οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν την περιοχή.

Όλα μέσα στα αίματα

Μιλώντας στους «Times» ένας μάρτυρας, αιτών ασύλου, είπε ότι τον ξύπνησαν φωνές που άκουσε γύρω στη 1 το μεσημέρι.

«Κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδα ένα πλήθος ανθρώπων να έχει συγκεντρωθεί απ’ έξω. Άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια, ανησύχησα κι έτσι βγήκα έξω.

»Κάλεσα το ασανσέρ, αλλά μόλις άνοιξε η πόρτα είδα ότι ήταν μέσα στα αίματα. Πήρα τις σκάλες και όταν πήγα κάτω είδα τον άντρα στη ρεσεψιόν αιμόφυρτο. Είχε μαχαιρωθεί στην κοιλιά.

»Είναι τρομακτικό όταν σκέφτομαι τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Λίγα λεπτά αργότερα ένας αστυνομικός βγήκε έξω με το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα λες και είχε εμπλακεί σε καυγά».

Τα μηνύματα των πολιτικών

Σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει τη θλίψη του για το συμβάν και τη συμπαράστασή του στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Επίσης σε μήνυμά της η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, χαρακτηρίζει το περιστατικό φρικτό και στρέφει τις σκέψεις της προς όσους ενεπλάκησαν, ενώ επισημαίνει ότι ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η ίδια αναφέρθηκε στις εντάσεις που σημειώθηκαν στην George Square στο πλαίσιο διαδηλώσεων για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων,  όπου εμφανίστηκαν ακροδεξιοί, τους οποίους η αστυνομία κατηγορήθηκε ότι άφησε ανεξέλεγκτους.

«Είναι σαφές ότι υπήρξαν κάποιες εντάσεις στη Γλασκώβη όπως και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε ανθρώπους σε όλη τη Γλασκώβη και σε όλη τη Σκωτία: όταν συμβαίνουν τρομερά πράγματα όπως αυτό, μας συγκλονίζουν όλους στον πυρήνα μας, αλλά πάνω απ ‘όλα αυτό πρέπει να μας θυμίζει τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει».

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, κάνει λόγο για «βαθιά ανησυχητικά νέα» από τη Γλασκώβη, ζητά από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας και εκφράζει την στήριξή της στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του έκτακτου περιστατικού.

Το ξενοδοχείο Park Inn Hotel χρησιμοποιείται κατά τον καιρό της πανδημίας ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων εν μέσω πανδημίας.

Η οργάνωση Positive Action in Housing, που ειδικεύεται στη στέγαση των μεταναστών, επέκρινε τον ιδιωτικό πάροχο στέγασης Mears, τον οποίο ανέλαβε υπεργολαβία από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη μεταφορά προσφύγων από αυτόνομα καταλύματα σε ξενοδοχεία.

Εκπρόσωπος της ομάδας Mears είπε: «Παραπέμπουμε όλες τις έρευνες στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για συνεχιζόμενη αστυνομική επιχείρηση».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε πως το περιστατικό διερευνάται από την αστυνομία.

Η Susan Aitken, επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκώβης, ρωτήθηκε σχετικά για το αν η Γλασκώβη είναι «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να σκάσει» και αν περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναταραχή στην πόλη.

Η ίδια απάντησε πως  η Γλασκόβη είχε αντιμετωπίσει τραγωδίες στο παρελθόν και πως τις αντιμετώπιζε με την αλληλοϋποστήριξη και πως δεν θα επέτρεπε στις κοινότητες να διαιρεθούν.

Ζήτησε μάλιστα να αποφευχθεί κάθε απόπειρα πολιτικοποίησης του περιστατικού το οποίο θα μπορούσε να διαιρέσει την πόλη.

«Υπήρξαν πολλές εικασίες σήμερα το απόγευμα που δεν ήταν χρήσιμες που δεν βοηθούν. Δεν είναι δίκαιο για τα θύματα, δεν είναι δίκαιο για τις οικογένειες των θυμάτων και δεν βοηθά την πόλη.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024