Το θέμα της ακμής είναι πολυπαραγοντικό και δε μπορεί κάποιος να πει απόλυτα ότι οφείλεται στη διατροφή

Πολλοί παράγοντες οδηγούν σε ακμή (σπυράκια), συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος και κερατίνης, βακτηρίων που προκαλούν ακμή, ορμονών, αποκλεισμένων πόρων και φλεγμονών.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής εξακολουθεί να μην έχει εξηγηθεί απόλυτα σε επιστημονικό πλαίσιο, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Επεξεργασμένοι σπόροι και ζάχαρη

Τα άτομα με ακμή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από ό,τι τα άτομα με λίγη ή καθόλου ακμή.

Τροφές πλούσιες σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

  • Ψωμί, κράκερ, δημητριακά, ή επιδόρπια με λευκό αλεύρι
  • Ζυμαρικά φτιαγμένα με λευκό αλεύρι
  • Noodles λευκού ρυζιού
  • Αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη
  • Γλυκαντικά, όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή αγαύη

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και της σοβαρότητας της ακμής στους εφήβους.

Το γάλα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, πέρα από τις επιδράσεις του στο σάκχαρο αίματος, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Γρήγορο φαγητό (fast food)

Η ακμή σχετίζεται έντονα με την τυπική διατροφή στον δυτικό πολιτισμό, που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Δεν είναι σαφής η αιτία που η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι μπορεί να επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων και να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών με τρόπο που προάγει την ανάπτυξη της ακμής.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Το δυτικό πρότυπο διατροφής περιέχει μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και σόγιας, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και πολύ λίγα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Αυτή η ανισορροπία των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ωθεί το σώμα σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Σοκολάτα

Αρκετές ανεπίσημες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποδειχθεί ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει την ακμή είναι ασαφής, αν και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας αύξησε την αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα βακτήρια που προκαλούν ακμή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτών των ευρημάτων.

Πρωτεΐνη σε σκόνη

Είναι μια πλούσια πηγή αμινοξέων λευκίνης και γλουταμίνης. Αυτά τα αμινοξέα κάνουν τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ακμής.

Τα αμινοξέα στην πρωτεΐνη σε σκόνη μπορούν επίσης να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, η οποία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της ακμής.

Τροφές που σας προκαλούν κάποιο πρόβλημα

Λέγεται ότι η ακμή είναι, επί της ουσίας, μια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, είναι αποτελεσματικές θεραπείες για σοβαρή ακμή και ότι τα άτομα με ακμή έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων στο αίμα τους.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι τροφές μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή είναι μέσω της εξατομικευμένης ευαισθησίας σε συγκεκριμένα προϊόντα, που μπορεί να έχει ο καθένας.

Οι ευαισθησίες σε τροφές εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει εσφαλμένα κάποια τροφή ως απειλή και ξεκινά μια ανοσολογική επίθεση εναντίον της.

Αυτό αυξάνει τα επίπεδα μορίων που προκαλούν φλεγμονή και κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Αυτά τα μόρια μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

Πηγή: healthline.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr