Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση προσάρτησης στη Δυτική Όχθη

Οιαδήποτε προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ θα αποτελεί ένα «έγκλημα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για «άμεσες επιπτώσεις» εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως το Ισραήλ θα είναι μια «κατεχόμενη δύναμη» στην περίπτωση προσάρτησης.

Όλοι μιλούν για ένα «σταυροδρόμι», αλλά το πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ είναι «δυστυχώς ο οδηγός» και ότι αρνείται να σταματήσει στο «κόκκινο του φωτεινού σηματοδότη», υπογράμμισε ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής. «Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι μια προσάρτηση θα έχει άμεσες και απτές επιπτώσεις», προειδοποίησε.

«Γι ‘αυτό ζητήσαμε από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να αποτρέψει» αυτή τη χώρα από το να προχωρήσει στην προσάρτηση εδαφών, είπε. «Η προσάρτηση δεν είναι μόνο παράνομη. Είναι έγκλημα».

Παρόλα αυτά, «το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να αγνοήσει αυτό το μεγάλο κόκκινο του φωτεινού σηματοδότη που έχει στήσει η διεθνής κοινότητα για να σώζει ζωές», επέμεινε ο Ριγιάντ αλ-Μάλικι. «Ένα τέτοιο καθεστώς δεν μπορεί να επικρατήσει» και οι ενέργειές του «θα οδηγήσουν μόνο σε αστάθεια και ανασφάλεια, όπως έχει ήδη συμβεί συχνά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το Ισραήλ δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος», είπε.

Σε απάντηση, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν, επέκρινε τους Παλαιστινίους για την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με τη χώρα του, γεγονός που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και την κοιλάδα του Ιορδάνη.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση προσάρτησης στη Δυτική Όχθη.

«Μια τέτοια παράνομη κίνηση θα αναγκάσει το Ισραήλ να αναλάβει την ευθύνη στην κατεχόμενη γη ως μια κατεχόμενη δύναμη, σύμφωνα με την τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε ο Αμπάς. Η Συνθήκη απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τμήματα του πληθυσμού της σε κατεχόμενα εδάφη.

Αυτό θα συνέβαινε επίσης εάν το Ισραήλ προσαρτήσει μόνο «ένα εκατοστό» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Μετά τη δέσμευση Νετανιάχου να προσαρτήσει περιοχές της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εβραϊκών οικισμών σε έδαφος που οι Παλαιστίνιοι επιζητούν για ένα μελλοντικό κράτος, ο Αμπάς τερμάτισε τον Μάιο όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr