Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» από τις συνομιλίες Παππά - Μιωνή: Κατηγορίες για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ

«Πόλεμος» από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή: Κατηγορίες για παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έφερε το ηχητικό ντοκουμέντο «φωτιά» που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis και στο οποίο αποκαλύπτεται ο διάλογος που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έφερε το ηχητικό ντοκουμέντο «φωτιά» που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis και στο οποίο αποκαλύπτεται ο διάλογος που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση του κ. Παππά πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά» και η ενόχλησή του πως αυτό δεν γίνεται «για το μαγαζί» – δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ – αξιολογείται ασφαλώς από στελέχη της ΝΔ ως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της συνομιλίας.

Όπως λένε τα εν λόγω στελέχη, αποκαλύπτεται αφενός πως δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Παππάς-Παπαγγελόπουλος) συνομιλούσαν με επιχειρηματία (Μιωνή) για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Αφετέρου, το «αίτημα» Παππά προς τον επιχειρηματία να προτρέψει τον δικηγόρο, Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αποδεικνύει, σύμφωνα με τη ΝΔ, πως το παρακράτος που είχε στηθεί ήθελε να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο κ. Νίκος Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντικρούσουν τα νέα στοιχεία με σπασμωδικές αντιδράσεις που εκπέμπουν πανικό.

Με αλλεπάλληλες διαρροές αποφεύγουν να μιλήσουν για την «ταμπακιέρα» και να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται και επιλέγουν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς εμποδίζει τα σχέδια ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε αρχικά ότι το ηχητικό ντοκουμέντο είναι προϊόν εγκλήματος παράνομης ηχογράφησης και αποτέλεσμα «κοπτοραπτικής» για να παραδεχτεί στη συνέχεια  ότι όντως μετείχε στο διάλογο ωστόσο, οι καταγγελίες περί »χρημάτων» και «ατζέντας» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά τους Σαμαρά, Μιωνή και Παπασταύρου.

Πάντως, στελέχη της προανακριτικής αναφέρουν ότι η πρώτη έρευνα δείχνει ότι το υλικό δεν έχει υποστεί επεξεργασία εξηγώντας ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε χώρο ξενοδοχείου «υπό το αδιάλειπτο άκουσμα μουσικής».

Δείτε επίσης: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό για τα ηχητικά Μιωνή 

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από περίπου 6 μήνες καθιστά νομικά αξιοποιήσιμο υλικό ακόμα και αν έχει αποκτηθεί με παράνομο τρόπο. Εκτός αυτού, προσθέτουν πως από το φιλικό κλίμα που επικρατεί κατά την διάρκεια της συνομιλία καθίσταται σαφές ότι οι καταγγελίες του κ. Παππά περί χρηματισμού δεν αφορούν τον συνομιλητή του όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, μετά την κατάθεση του στην προανακριτική και τις αποκαλύψεις με το ηχητικό ντοκουμέντο, πήρε αποστάσεις από τον κ. Παππά, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ίδιο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνομιλία με τον Σάμπυ Μιωνή.

Αντιφάσεις

Τα «γαλάζια» στελέχη στο μεταξύ διαπιστώνουν αντιφάσεις και κενά στα όσα υποστήριξε ο Παππάς.

-Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Όμως, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στις 5.3.2020, ο κ. Παππάς είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία των περιπτώσεων.

-Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον κ. Παπασταύρου να μιλήσει αρνητικά κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του, όμως, πάλι είχε αρνηθεί πως ζήτησε κάτι τέτοιο.

-Ο κ. Παππάς εμφανίζεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, είχε πει πως αδυνατεί να διανοηθεί πως αυτή η συνάντηση (σ.σ.: Μιωνή-Παππά) ήταν μια συνάντηση στην οποίο ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση.

-Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ότι άλλο ένα παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, εξαπέλυε επιθέσεις και μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που ήταν απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, επίσης υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να βγει και να μιλήσει επ’ αυτών κι αν πράγματι – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αυτά τα στελέχη – ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μαγαζί».

Κόντρα στη Βουλή

Το ηχητικό ντοκουμέντο πυροδότησε σκληρή «κόντρα» στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Παππά.

«Ωραίες οι δηλώσεις στις κάμερες αλλά δεν υπάρχει αντίλογος. Ακούσαμε φρικώδη πράγματα και ο ελληνικός λαός ακούει τη φωνούλα σας, που μιλάγατε με οικειότητα -άρα εγγύτητα ψυχολογική και φιλική- με τον κ. Μιωνή και λέγατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε συμφέροντα και κάποιοι έβγαζαν λεφτά», είπε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας και την επισήμανση που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Παππάς στις δηλώσεις του, ότι το επίμαχο υλικό ήταν προϊόν παράνομης καταγραφής, θυμίζοντας την ανάλογη υπόθεση Μπαλτάκου – Κασιδιάρη (2014) που είχε οδηγήσει στην παραίτηση – «εκδίωξη» του πρώτου, όμως τότε, όπως είπε, δεν τέθηκε θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ παράνομης καταγραφής των συνομιλιών εκείνων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στον κ. Παππά πως «αν παραδέχεστε ότι ο Παπαγγελόπουλος έκανε δουλίτσες και έβγαζε λεφτά για δικαστικές αποφάσεις, τότε αυτό είναι εικόνα ενός βαθέως παρακράτους σήψης και διαφθοράς που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση», ενώ σχετικά με το έγγραφο που έφτασε στην προανακριτική επιτροπή και αναφέρεται σε μαρτυρική κατάθεση του 2015 με την οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ως αποδέκτη 2,6 εκ. ευρώ που όπως εικαζόταν πήγαν στην προεκλογική καμπάνια του τότε πρωθυπουργού στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εν λόγω υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν βρήκε κανένα στοιχείο».

Απευθυνόμενος  μάλιστα προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «πλησιάζει η ώρα και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του». «Το Ειδικό Δικαστήριο είναι κοντά και θα δούμε για ποιους», προέβλεψε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Απαντώντας στα πυρά του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Παππάς αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την γνησιότητα του ηχητικού υλικού συνδέοντας το όλο θέμα με την μαρτυρική κατάθεση περί 2,6 εκ. ευρώ, διερωτώμενος «σε ποιες τσέπες πήγαν τα λεφτά αυτά», ενώ αναφορικά με την αξιοπιστία του κ. Μιωνή είπε ότι ο ελληνο-ισραηλινός επιχειρηματίας του είχε ζητήσει να διοριστεί πρόξενος της Ελλάδας στο Ισραήλ.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024