«Δίχτυα» στην Ιταλία για τις επιδιώξεις της στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να ρίξει η Τουρκία, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γείτονα του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με την Ιταλία για την επίτευξη μ σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας, η οποία θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Επίσης, αναφορά έκανε στα ενεργειακά, υποστηρίζοντας ότι Άγκυρα και Ρώμη θα συνεργαστούν για τις ενεργειακές ανάγκες της Λιβύης, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον ηλεκτρισμό.

Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τις φιλοδοξίες του να συνεργαστεί με την  Άνοιξε Ιταλία για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας, και όχι σύγκρουσης» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, πως η Άγκυρα έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλες δυνάμεις στην περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.

Βιώσιμη και μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη

Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, επανέλαβε την πάγια θέση της Ρώμης για βιώσιμη και μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη.

Δηλώνοντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν όπλα, ο Ντι Μάιο επεσήμανε πως «ως Ιταλία, υποστηρίξαμε τα έργα κοντά στην Τρίπολη για την εκκαθάριση των ναρκών που προκαλούν μόνιμους θανάτους πολιτών. Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως έχουμε δηλώσει στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι οι δύο πλευρές στη Λιβύη σκοπεύουν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θέλουμε μια βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη. Δεν πρέπει να προκληθούν ένοπλες συγκρούσεις που θα οδηγήσουν σε διχόνοιες στη χώρα».

Δεν πήρε θέση για τους τουρκικούς τσαμπουκάδες στην «Irini»

Πάντως, αναφερόμενος στην επιχείρηση της ΕΕ «Irini» με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ο Ντι Μάιο απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να σχολιάσει τους τουρκικούς τσαμπουκάδες, λέγοντας πως η Ιταλία συμβάλλει στην επιχείρηση μέσω θαλάσσιας και αεροπορικής υποστήριξης και στόχος είναι να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο