Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: «Ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε» - Έτοιμες οι δυνάμεις του Χαφτάρ για τη μάχη της Σύρτης

Λιβύη: «Ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε» – Έτοιμες οι δυνάμεις του Χαφτάρ για τη μάχη της Σύρτης

Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, δίνουν σκληρές μάχες για την υψίστης σημασίας στρατηγική τοποθεσία της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου

Ο έλεγχος της Σύρτης θεωρείται το επόμενο μεγάλο στοίχημα σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου στη Λιβύη, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ διπλωματικών και παρασκηνιακών διεργασιών με την Τουρκία να διεκδικεί ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.

Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, δίνουν σκληρές μάχες για την υψίστης σημασίας στρατηγική τοποθεσία της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Παρότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη, δέχονται ασφυκτική πίεση και καλούνται να υπερασπιστούν τα εδάφη που έχουν κατακτήσει, δεδομένης της αντεπίθεσης που πραγματοποιούν οι πρόσφατες νίκες του φιλοτουρκικού στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ετοιμάζονται για τη μάχη της Σύρτης

Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης στέλνει πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις στη Σύρτη, με τον ανεπίσημο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναρτά σχετικά μηνύματα.

«Είτε θα κερδίσουμε είτε θα πεθάνουμε! Δεν θα αφήσουμε ποτέ την πατρίδα μας ανυπεράσπιστη να βιαστεί από τους τούρκους εισβολείς και τους σύρους μισθοφόρους τους» φέρει να είπε ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του LNA.

Θετική προσέγγιση ΗΠΑ – Τουρκίας «βλέπει» ο Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως κάνουν ΗΠΑ και Τουρκία στο θέμα της Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, για προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπήρξε «θετική προσέγγιση» ανάμεσα στους δύο προέδρους των χωρών αυτών (Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν) και μάλιστα δόθηκαν οδηγίες προς τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της Λιβύης.

Η δήλωση Τσαβούσογλου έρχεται εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας για τερματισμό του εμφυλίου πολέμου και μία μόλις ημέρα μετά το ταξίδι – αστραπή στη Λιβύη, όπου είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Ντοκουμέντα για τη δράση ρωσικών μαχητικών

Κανείς πάντως δεν πρέπει να υποτιμά την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία φέρεται να ενισχύει ακόμη στρατιωτικά τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) αποκάλυψε νέα στοιχεία που αφορούν σε ενέργειες ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Λιβύης. «Η συνεχής εμπλοκή της Ρωσίας στη Λιβύη αυξάνει τη βία και καθυστερεί μια πολιτική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της AFRICOM, προσθέτοντας πως η Ρωσία «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε βάρος αθώων ζωών».

Για να υποστηρίξει τα παραπάνω, έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες ρωσικών αεροσκαφών MiG-29 και Su-24 που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024