Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στρατιωτικοποιεί τις εξελίξεις για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο η Τουρκία - Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Στρατιωτικοποιεί τις εξελίξεις για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο η Τουρκία – Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Προς μια περισσότερο εμφανή, ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου προσανατολίζεται το ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές βάσεις που θέλει να εγκαταστήσει η Τουρκία στη Λιβύη τη στιγμή που η Ελλάδα ξανάπιασε το νήμα των συνομιλιών με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την πρακτική ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Προς μια περισσότερο εμφανή, ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου προσανατολίζεται το ΝΑΤΟ, την ώρα που η Τουρκία εκδήλωσε ανοιχτά τις βλέψεις της για δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα δια της διπλωματικής οδού ξανάπιασε το νήμα των συνομιλιών με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την πρακτική ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ελληνογαλλικά πυρά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Κατά τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ υπήρξαν στιγμές έντασης όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά προς τον Χουλουσί Ακάρ.

Αφορμή στάθηκε η πρόβα θερμού επεισοδίου που έκανε η Τουρκία νότια της Κρήτης και οι επιθετικές κινήσεις τουρκικών φρεγατών στα ανοιχτά της Λιβύης κατά γαλλικού πολεμικού πλοίου Courbet που βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο του ΟΗΕ για αποστολές όπλων στη Λιβύη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέκρινε την απειλή χρήσης βίας από ένα Συμμαχικό πλοίο εναντίον άλλου Συμμαχικού πλοίου. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά «όχι απλώς προβληματική, αλλά ανήκουστη» και επεσήμανε ότι παρόμοιες συμπεριφορές που υπονομεύουν τη συνοχή και αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ δεν προσιδιάζουν σε Συμμαχία με ισχυρούς δεσμούς και κοινές αξίες, αλλά σε ευκαιριακή ομάδα προώθησης επί μέρους συμφερόντων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε.

Έρευνες μετά από μέρες καθυστέρηση

Ο Γενς Στέλτενμπεργκ μετά από αρκετές μέρες καθυστέρηση, κάτω από την πίεση των εξελίξεων, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ερευνήσει τις γαλλικές καταγγελίες τις οποίες αρνείται η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ μετά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. – ΝΑΤΟ στην επιχείρηση «Ειρήνη» η οποία ουσιαστικά έχει οδηγηθεί σε ναυάγιο μετά το φιάσκο με το πλοίο Cirkin το οποίο συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αρνήθηκε τον έλεγχο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας Πίτερ Στάνο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης «Ειρήνη» και του ΝΑΤΟ, Ο Πίτερ Στάνο, κατόπιν σχετικής ερώτησης, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν ως κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, βρίσκονται σε συζητήσεις σε σχέση με το πώς μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο όλων των επιχειρήσεων που υπάρχουν».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο αναφέρθηκε στη συμφωνία της προηγούμενης από την «Irini» επιχείρησης, της «Sophia» με την «Sea Guardian» της βορειοατλαντικής συμμαχίας «γεγονός που επέτρεπε την κοινή στήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτών των δύο».

Ναυτική και αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Λιβύη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως οι πρόσφατες νίκες του φιλοτουρκικού στρατοπέδου στον εμφύλιο της Λιβύης, άνοιξαν την «όρεξη» του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, που περιλάμβανε χιλιάδες μισθοφόρους τζιχαντιστές, η κυβέρνηση Σαράτζ καλείται να εξοφλήσει τον λογαριασμό ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτόν, με την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στην Τρίπολη τον υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, και κατέστησε σαφείς τις τουρκικές προθέσεις.

Στα σχέδια της Άγκυρας περιλαμβάνεται η δημιουργία ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Μισράτα, που «βλέπει» την καρδιά της Μεσογείου, καθώς και η εγκατάσταση μονάδας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη βάση αλ Ουατίγια, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, δηλαδή στο κέντρο της βόρειας Αφρικής.

Ξανάπιασε το νήμα των διαπραγματεύσεων

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία δημοσιοποιεί τις στρατιωτικές της βλέψεις για τη Λιβύη τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Κάιρο ξαναπιάνοντας το νήμα των συζητήσεων για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πέραν από τις μακρές συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι, έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο Σίσι, στον οποίο και μετέφερε την διακηρυγμένη βούληση της Ελλάδας να συσφίξει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.

Ακριβώς σε αυτή τη στιγμή που η ελληνική διπλωματία διαπραγματεύεται (με τη συμμετοχή και των τεχνικών εμπειρογνωμόνων τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο) η Άγκυρα εκδηλώνει στο Λιβυκό τα επεκτατικά της σχέδια με τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε νευραλγικά σημεία.

Είναι σαφές ότι στην πρόθεση της Ελλάδας να ακυρώσει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, η Άγκυρα όχι μόνο δεν κρύβει αλλά διατυμπανίζει τον με προσανατολισμό της στη στρατιωτική επιτήρηση και περιφρούρηση του τουρκολιβυκού συμφώνου και των ερευνών και γεωτρήσεων που θέλει να πραγματοποιήσει νότια της Κρήτης και ανοιχτά της Λιβύης.

ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεργαστούν στη Λιβύη

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση (TAΝSC).

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχαν πριν από μία εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά σε έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με την Τουρκία.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, καθώς και οι μυστικές της δυνάμεις, έλαβαν οδηγία να συνεργαστούν με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, κάτι που «είναι σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης», κατά τον Τσαβούσογλου.

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024