Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Παραιτήσεις αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των διαδηλώσεων

ΗΠΑ : Παραιτήσεις αστυνομικών σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, έχουν προκαλέσει δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις της Αστυνομίας αλλά και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά μερίδας αστυνομικών

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πριν τρεις εβδομάδες, ο ρόλος του αμερικανικού ποινικού συστήματος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με χιλιάδες πολίτες να απαιτούν τεράστιες μεταρρυθμίσεις στο αστυνομικό σύστημα της χώρας.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τους ηγέτες των τοπικών κοινοτήτων έλεγχο της αστυνομικής βίας και περικοπές των προϋπολογισμών των αστυνομικών τμημάτων, με την ελπίδα ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν στη συνέχεια σε προγράμματα κοινωνικού περιεχομένου.

Πολλοί τοπικοί ηγέτες έχουν ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα, υπογράφοντας εντολές που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων, υποσχόμενοι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αντιδρώντας ταχύτατα σε περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτού του είδους οι εξελίξεις, όμως, έχουν προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αστυνομίας, οι οποίες σε πολλές φορές εκφράζονται μέσω των μαζικών παραιτήσεων αστυνομικών.

Στη Μινεάπολις

Στη Μινεάπολις, τουλάχιστον επτά αστυνομικοί υπέβαλαν παραίτηση από τη στιγμή που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ στα τέλη Μαΐου. Περίπου άλλοι τόσοι βρίσκονται επίσης σε διαδικασίες αποχώρησης από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πόλης που μίλησε στο CNN.

Ο αριθμός των αξιωματούχων που δεν ανήκουν πλέον στο τμήμα δεν συμπεριλαμβάνει τους τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στη δολοφονία Φλόιντ, και οι οποίοι έχουν αποπεμφθεί, σύμφωνα με τον Κάσπερ Χιλ, εκπρόσωπο της πόλης.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγάλος ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τζον Έλντερ στην Minneapolis Star Tribune αναφορικά με το ζήτημα.

«Οι άνθρωποι παραιτούνται από τις δουλειές τους για αμέτρητους λόγους – και το ίδιο ισχύει και όταν εργάζονται στην αστυνομία», συμπλήρωσε.

Μέλη του τμήματος καταδίκασαν τις πράξεις του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολις, Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν εννέα λεπτά.

Σε ανοικτή τους επιστολή, 14 αστυνομικοί δήλωσαν: «Ο Ντέρεκ Τσόβιν απέτυχε ως άνθρωπος και στέρησε από τον Τζορτζ Φλόιντ την αξιοπρέπεια και τη ζωή του. Δεν μας εκπροσωπεί. Δεν μιλάμε εκ μέρους κάποιου συνδικάτου ή της διοίκησης».

Στην Ατλάντα

Η Ατλάντα έγινε το επίκεντρο των διαμαρτυριών αυτή την εβδομάδα, αφού ένας μαύρος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά που δέχθηκε στην πλάτη του το βράδυ της Παρασκευής. Μετά τη δολοφονία του Ρέισαρντ Μπρουκς, ο αστυνομικός διευθυντής της Ατλάντα παραιτήθηκε, ενώ απολύθηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 27χρονο πατέρα. Ένας ακόμη αστυνομικός μετατέθηκε σε διοικητική θέση.

Η αστυνομία της Ατλάντα ανέφερε σε δήλωσή της ότι οκτώ αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί από το τμήμα στη διάρκεια του μήνα.

«Τα στοιχεία προσωπικού μας δείχνουν ότι κατά μέσο όρο κάθε μήνα του 2020 παραιτούνται δύο με έξι αστυνομικοί», σημείωνε η δήλωση.

Το Ίδρυμα της Αστυνομίας της Ατλάντα είχε αναφέρει νωρίτερα ότι 19 αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει αποσύρει τον αριθμό ως ψευδή.

Πριν τη δολοφονία Μπρουκς, ορισμένοι ήταν επικριτικοί για τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί σε έξι αστυνομικούς, μετά από βίντεο που απεικόνιζε την ομάδα να μεταχειρίζεται βίαια ένα ζευγάρι μαύρων φοιτητών που βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους και είχαν κολλήσει στην κίνηση που είχε προκληθεί από τις διαδηλώσεις.

Οι επικριτές συμπεριλάμβαναν την Διευθύντρια της Αστυνομίας της Ατλάντα, Έρικα Σιλντς, η οποία είχε ήδη απολύσει δύο από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και είχε δηλώσει ότι δεν περίμενε να απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση.

Στη Νότια Φλόριντα

Στη Νότια Φλόριντα 10 αστυνομικοί έχουν υποβάλει την παραίτησή τους μετά από ανησυχίες για την ασφάλειά τους, καθώς όπως δήλωσαν αισθάνονταν «περιορισμένοι από την πολιτικοποίηση των τακτικών μας», όπως προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του CNN.

Οι αστυνομικοί είχαν απευθύνει επιστολή στη Διευθύντρια της Αστυνομίας του Hallandale Beach, Σόνια Κινόνες, τονίζοντας ότι ήταν «ελάχιστα εξοπλισμένοι, ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και συχνά περιορισμένοι από την πολιτικοποίηση των τακτικών μας, σε βαθμό που να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια των σκύλων παρά σε εκείνη των μελών της ομάδας».

Επιπλέον, δήλωσαν δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι μέλος της διοίκησης γονάτισε στο πλευρό ακτιβιστών και άλλων διαδηλωτών στη διαμαρτυρία της Δευτέρας.

«Μέχρι αυτού του είδους οι συνθήκες και τα συναισθήματα να επανορθωθούν και να συζητηθούν, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα καθήκοντά μας, χωρίς να θέτουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας σε αυτό το άνευ λόγου αυξημένο επίπεδο κινδύνου».

Οι αστυνομικοί παραιτήθηκαν από την ομάδα κρούσης στην οποία ανήκαν και όχι από το αστυνομικό τμήμα, όπως τονίζει εκπρόσωπος της αστυνομίας στο CNN.

Η εκπρόσωπος σημειώνει επιπλέον ότι τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημά τους είναι ανακριβή, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν γονάτισε για να βρεθεί σε σύγκρουση με την αστυνομία, αλλά για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την κοινότητα.

Στο Μπάφαλο

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σχεδόν 60 αστυνομικοί παραιτήθηκαν από την ομάδα άμεσης δράσης του σώματος, μετά την αποπομπή δύο αστυνομικών που εμφανίζονται να σπρώχνουν ηλικιωμένο διαδηλωτή στο έδαφος, σε βίντεο που κυκλοφόρησε.

«57 άτομα παραιτήθηκαν αηδιασμένα από τη μεταχείριση δύο συναδέλφων τους, οι οποίοι απλώς εκτελούσαν εντολές», δήλωσε στο WGRZ ο Τζον Έβανς, πρόεδρος συνδικάτου αστυνομικών.

Οι δύο αστυνομικοί που καταγράφηκαν στο βίντεο κατηγορούνται για επίθεση και έχουν δηλώσει αθώοι. Ο 75χρονος διαδηλωτής απεικονίζεται να πέφτει στο έδαφος ενώ αιμορραγεί από το κεφάλι.

Οι 57 αστυνομικοί δεν υπέβαλαν παραίτηση από το σώμα – όμως αποτελούν το σύνολο της ομάδας άμεσης δράσης του τμήματος στο οποίο ανήκουν, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο στο CNN.

Πηγή: www.cnn.com

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024