Η Υπηρεσία Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης παροτρύνει τους πολίτες να «φανούν δημιουργικοί» στις ενημερωμένες οδηγίες της που στοχεύουν στο ασφαλέστερο σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και η υπηρεσία εξακολουθεί να ωθεί τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να ελαχιστοποιούν τις επαφές τους με τους άλλους, οι οδηγίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας «οι άνθρωποι κάνουν – και θα έπρεπε να κάνουν – σεξ».

Η μεταδοτικότητα του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τον ιό στα περιττώματα, αλλά και στο σπέρμα των ασθενών, ακόμη και αφού εκείνοι έχουν μπει στο στάδιο της ανάρρωσης. Αυτό συνεπάγεται ότι ο κοροναϊός ίσως μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ, αν και προς το παρόν οι γνώσεις μας είναι ελλιπείς και αρκετοί επιστήμονες το θεωρούν απίθανο.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι αν και η αποχή ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης, δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση για πολλούς, ενώ η ιδέα ότι το σεξ είναι επικίνδυνο, θα μπορούσε να έχει «σοβαρές ψυχολογικέ επιπτώσεις, σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι ήδη ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις ψυχικές ασθένειες», σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

«Κίνκυ» προστασία από την πανδημία

«Κάντε το λίγο πιο κίνκυ», αναφέρουν οι οδηγίες. «Γίνετε δημιουργικοί στις στάσεις και χρησιμοποιήστε φυσικά εμπόδια, όπως τοίχους, που επιτρέπουν τη σεξουαλική επαφή αλλά αποτρέπουν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή». Εναλλακτικά, προτείνουν τον αυνανισμό από κοινού με φυσική απόσταση.

Η υπηρεσία υπενθυμίζει ότι «εσείς είστε ο πιο ασφαλής σεξουαλικός σύντροφος που μπορείτε να έχετε». Η επόμενη ασφαλέστερη επιλογή είναι ένας συναινών ενήλικας που ζει στο ίδιο σπίτι. Αν, ωστόσο, υπάρχει σεξουαλική έλξη με κάποιον που κατοικεί σε άλλο σπίτι, οι οδηγίες προτείνουν την επιλογή συντρόφου ο οποίος κρίνεται ως αξιόπιστος και τη συζήτηση για το βαθμό κινδύνου κοροναϊού, με τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις γύρω από τη χρήση προφυλακτικού και άλλα ζητήματα ασφαλών σεξουαλικών επαφών.

Παράλληλα, συνιστούν οι πολίτες να μην συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις με περισσότερα από ένα άτομα, να επιλέγουν χώρους με καλό εξαερισμό, να φορούν μάσκα και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό.

Για εκείνους που αναζητούν σεξ διαδικτυακά, η υπηρεσία προτείνει την αποχή από τα ραντεβού. Αντ’ αυτού συστήνει σεξ μέσω βίντεο κλήσης.

Για εκείνους που θέλουν να κάνουν σεξ με άτομα που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο των επαφών τους, οι οδηγίες συμβουλεύουν την εγρήγορση για πιθανά συμπτώματα και τον έλεγχο για κοροναϊό σε μηνιαία βάση ή πέντε με επτά ημέρες μετά την επαφή. Επιπλέον, συστήνει επιπλέον προφυλάξεις για τις ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η ύπαρξη αντισωμάτων ή η προγενέστερη θετική διάγνωση με τον ιό δεν εξασφαλίζει πλήρη ανοσία. Αναφέρει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το τεστ για να αποφασίσουν αν θα έχουν σεξουαλική επαφή με κάποιον θα πρέπει να προσέχουν, καθώς τα αντισώματα δεν εξασφαλίζουν απαραίτητα ανοσία.

Η υπηρεσία υγείας της Νέας Υόρκης δεν είναι η μόνη που ενθαρρύνει σε επιπλέον μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι οδηγίες της Ουάσινγκτον θέτουν την έμφαση στη συμβουλή οι πολίτες να μην κάνουν σεξ αν δεν αισθάνονται καλά και οι δύο, ενώ εφιστά την προσοχή στην καλή καθαριότητα των χεριών και των ερωτικών βοηθημάτων. Το Όρεγκον χρησιμοποιεί χαριτωμένα σκίτσα για να περάσει στους πολίτες το ίδιο μήνυμα. Το Σαν Φρανσίσκο συστήνει στους πολίτες να μην κάνουν σεξ παρά μόνο με τον κύριο σύντροφο/τους κύριους συντρόφους τους ή άτομα με τα οποία συγκατοικούν ή έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές.

Πηγή: www.cnn.com