Οι άνεμοι που έπνεαν το πρωί της Τετάρτης «δείχνουν» ως... ένοχο της ρύπανσης τις εγκαταστάσεις της Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη

Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών Oil One, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, «δείχνει» η φορά των ανέμων σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουνίου, οπότε και καταγράφηκε η έντονη δυσοσμία στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Μια δυσοσμία που ανάγκασε επί της ουσίας τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας να κλειστούν στις αίθουσές τους και να μην μπορούν να βγουν για διάλειμμα και γυμναστική.

Σήμερα οι άνεμοι στην περιοχή ήταν δυτικοί – νοτιοδυτικοί στις 12 το μεσημέρι, όταν και κλήθηκαν στο Σχολείο οι αρμόδιοι αλλά και η Αστυνομία για να καταγράψουν το περιστατικό έντονης δυσοσμίας.

Σταθμός του Δημόκριτου, όπως είχε αποκαλύψει το Mega, που είχε τοποθετηθεί στην ταράτσα είχε καταγράψει ότι την ίδια φορά είχαν οι άνεμοι και όταν υπήρχαν ρύποι καρκινογόνου βενζολίου με οσμή. Στην ίδια ευθεία με την φορά των ανέμων όταν σημειώνονταν τα επεισόδια δυσοσμίας, βρίσκεται η εταιρεία Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα, τα οποία συνδέονται με χημικές ενώσεις που εντόπισε η έρευνα του Δημόκριτου.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι το σχολείο όπου βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά, είναι εντός του… πεδίου περιβαλλοντικής ρύπανσης και μάλιστα με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Κι ότι πηγή αυτής της ρύπανσης δεν μπορεί να είναι άλλη εγκατάσταση παρά αυτή της Oil One.

Και κάθε φορά που οι άνεμοι θα φέρνουν την έντονη αυτή μυρωδιά στην ευρύτερη περιοχή, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, συμφερόντων Μελισσανίδη, θα είναι οι υπαίτιες της ρύπανσης.

Οι κάτοικοι που έχτισαν τη ζωή τους στη Δραπετσώνα θέλουν την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One. Θέλουν και πάλι να αναπνέουν χωρίς να φταίει ο αέρας για την καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής τους αλλά και της ζωής τους.

Ειδικά για τα παιδιά που είναι αδύνατον πλέον να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους, αλλά και να κινδυνεύει η υγεία τους.

Δυσοσμία στο σχολείο

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί οι καταγγελίες για τη δυσοσμία έφεραν στο σχολείο της αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Στ. Αντωνάκου, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία για να καταγράψει το γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί μετρητής, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 διαπιστώθηκε το… πάρτι που έχει στηθεί με τους ρύπους.

Στο ρεπορτάζ του Mega και σε συνδυασμό με το πόρισμα του «Δημόκριτου» καθίσταται σαφές ότι βασική πηγή της μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής είναι η Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.
Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.
Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.

Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.
Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Το θέμα της ρύπανσης της περιοχής και της υπαιτιότητας της Oil One, φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr