Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καυτή» εβδομάδα για τα 1,5 τρισ. από Ταμείο Ανάκαμψης, ESM και ΕΤΕπ

«Καυτή» εβδομάδα για τα 1,5 τρισ. από Ταμείο Ανάκαμψης, ESM και ΕΤΕπ

Απανωτές συσκέψεις για να «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα - μαμούθ για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας

Πυρετός συσκέψεων αυτήν την εβδομάδα στο  «ευρωπαϊκό στρατηγείο», με την Ευρώπη να διανύει έναν καυτό Ιούνιο στον ανηφορικό δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Ιουνίου- όπου οι ηγέτες προσδοκάται ότι θα δώσουν την πολιτική έγκριση του Ταμείου Ανακαμψης των 750 δις. ευρώ – οι διασκέψεις θα είναι απανωτές για την οικονομία, μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων.

Το  παζάρι, προς την αναζήτηση συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι εξέλιξη και αφορά κυρίως την εποπτεία των σχεδίων χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παντως έχουν σπεύσει να ξορκίσουν τους ορους «προαπαιτούμενα» και «τρόικα», διευκρινίζοντας πως θα υπάρχουν  όροι ως προς την πρόοδο των πλάνων.

Σήμερα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης  οι υπουργοί Οικονομικών όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (ECOFIN) για να ανταλλάξουν  απόψεις στην πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο Ανάκαμψης.

Τηλεδιάσκεψη

Επιπλέον, την  Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη. Αυτή τη φορά θα είναι και η Ελλάδα θέμα στην ατζέντα, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των SNP’s & ANFA’s, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι  τα κέρδη των κεντρικων ευρωπαϊκών τραπεζών  από τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ημέρα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν ως Board of Directors του ESM, με θεμα τα «κορωνοδάνεια» των 540 δισ. ευρώ, αλλά και για τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης των Προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας από τον ESM. Σημειώνεται πως η Έκθεση είχε ανατεθεί στον Ισπανό, πρώην Επίτροπο Δημοσιονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

Μέσα  στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα διαθέσει δάνεια 200 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού σχεδίου  αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τέλος, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ θα ανακοινώσει τις οικονομικές προβλέψεις και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024