Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαντλίν: Φως στο τούνελ μετά από 13 χρόνια: Τα απαράδεκτα λάθη των ντετέκτιβ, το δίκτυο παιδεραστών και το στοιχείο- κλειδί

Μαντλίν: Φως στο τούνελ μετά από 13 χρόνια: Τα απαράδεκτα λάθη των ντετέκτιβ, το δίκτυο παιδεραστών και το στοιχείο- κλειδί

Πώς ανακαλύφθηκε ο ύποπτος μετά από 13 χρόνια. Το χρονικό που συγκλονίζει.

Ήταν Ιούλιος του 2008, μόλις 14 μήνες μετά την εξαφάνιση της μικρής Μανλίν, όταν οι γονείς της Κέιτ και Γκάρι ΜακΚαν συγκλονίστηκαν όταν η πορτογαλική αστυνομία του ανακοίνωσε πως κλείνει την υπόθεση.

Μετά από μία μεγάλη έρευνα, στην οποία έγιναν αρκετά λάθη, καθώς οι γονείς της Μαντλίν ονομάστηκαν κακώς ως ύποπτοι, η αστυνομία δήλωσε πως είχε εξαντλήσει κάθε στοιχείο και πως οι έρευνες δεν οδηγούσαν πουθενά.

Ωστόσο η οικογένεια αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα της και έτσι προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν την κόρη τους.

Η πρώτη έρευνα ήταν μία καταστροφή

Τρία χρόνια αργότερα, το 2011 η τότε υπουργός Εσωτερικών άνοιξε ξανά την υπόθεση ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποιο σημαντικό στοιχείο που είχε παραλειφθεί.

Τότε μία ομάδα 37 ντετέκτιβ ξεκίνησε την επίπονη δουλειά αναζητώντας μέσα από χιλιάδες έγγραφα, διάφορες δηλώσεις μαρτύρων και καταθέσεις που ενδεχομένως να χρησίμευαν ώστε να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση.

Συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί προηγουμένως από την πορτογαλική και τη βρετανική αστυνομία, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία που συνέταξαν οι επτά ιδιωτικές υπηρεσίες που προσλήφθηκαν από τους γονείς της Μαντλίν.

Με επικεφαλής τον Andy Redwood από τη Διοίκηση Ανθρωποκτονιών και Σοβαρού Εγκλήματος, η ομάδα έμεινε άφωνη με αυτό που ανακάλυψαν.

Υπήρχαν δεκάδες δυνητικοί ύποπτοι που δεν είχαν παρακολουθηθεί σωστά και δεκάδες πιθανοί μάρτυρες που δεν είχαν δώσει λεπτομερείς καταθέσεις.

Τα νέα στοιχεία και οι απίστευτες αποκαλύψεις

Μετά από δύο χρόνια επιμελούς εξέτασης του υλικού, η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει 38 πιθανούς ύποπτους, μεταξύ των οποίων 12 Βρετανούς.

Η υπόθεση αυτομάτως αναβαθμίστηκε επίσημα σε μια πλήρη ποινική έρευνα, με τίτλο Operation Grange.

Όπως είπε μια πηγή εκείνη την εποχή: «Ήταν μια περίπτωση να επιστρέψουμε στο τετράγωνο (σ.σ στο σημείο της απαγωγής) και να το αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν μια νέα έρευνα. Παρά το πέρασμα του χρόνου, υπήρχε μια τεράστια ποσότητα φρέσκου υλικού για να δούμε».

Η ομάδα διερεύνησε διάφορα πιθανά σενάρια για να εξηγήσει την εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού, αλλά εν τέλει η έρευνα επικεντρώθηκε στην απαγωγή της από έναν ξένο.

Το πιο θλιβερό σενάριο ήταν η Μαντλίν να είχε απαχθεί από ένα δίκτυο παιδεραστών.

Το «δίκτυο» παιδεραστών και διαρρηκτών κοντά στο σημείο της εξαφάνισης

Οι ντετέκτιβ εντόπισαν εννέα σεξουαλικές επιθέσεις και τρεις «παρ΄ολίγον εξαφανίσεις» σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ έξι και 12 ετών στο Αλγκάρβε τα τρία προηγούμενα χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Σε μια περίπτωση από το 2005, ένα 10χρονο κορίτσι δέχθηκε επίθεση σε ένα διαμέρισμα στην Praia da Luz, κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε το 3χρονο κορίτσι.

Οι μάρτυρες ανέφεραν μια σειρά από παρατηρήσεις ύποπτων ανδρών που φαινόταν να κινούνται γύρω από το συγκρότημα Ocean Club τις ημέρες πριν εξαφανιστεί η ΜακΚαν.

Η αστυνομία είχε στη διάθεσή της πληροφορίες ότι δύο ξανθοί άνδρες που μιλούσαν Ολλανδικά ή Γερμανικά, εντοπίστηκαν στο μπαλκόνι ενός γειτονικού διαμερίσματος, μόλις δύο πόρτες από εκεί που έμεναν οι ΜακΚάν.

Οι ντετέκτιβ εντόπισαν επίσης μια σειρά από διαρρήξεις σε διαμερίσματα σε ολόκληρο το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας εκείνη την περίοδο.

Οι μπαλκονόπορτες του διαμερίσματος όπου έμεναν οι ΜακΚαν είχαν μείνει ξεκλειδωμένες τη νύχτα της 3ης Μαΐου, που σημαίνει ότι οι κλέφτες θα είχαν εύκολη πρόσβαση.

Οι διαρρήξεις πιστεύεται ότι ήταν έργο μιας συμμορίας εγκληματιών και η αστυνομία άρχισε να εξερευνά τη θεωρία ότι η Μαντλέν μπορεί να αρπαχτεί αφού ξύπνησε και ενόχλησε τους εισβολείς.

Το λάθος χρονοδιάγραμμα

Οι ντετέκτιβ εντόπισαν μια λίστα κινητών τηλεφώνων που βρισκόταν στο θέρετρο τη στιγμή της εξαφάνισης της Μαντλίν σε μια προσπάθεια εντοπισμού πιθανών υπόπτων.

Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε όταν οι ντετέκτιβ της Scotland Yard συνειδητοποίησαν ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα των γεγονότων για το τι συνέβη την 3η Μαΐου 2007 ήταν εντελώς λάθος.

Μέχρι τότε , δηλαδή για πέντε ολόκληρα χρόνια, οι ερευνητές θεωρούσαν πως το 3χρονο κορίτσι είχε αρπαχθεί έως τις 9.15μμ, ωστόσο το 2013 οι ντετέκτιβ της Επιχείρησης Grange δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η απαγωγή της θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί έως και 45 λεπτά αργότερα.

Νέα διάσταση στην υπόθεση

Αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι η μαρτυρία μιας ιρλανδικής οικογένειας, η οποία έκανε διακοπές στο ίδιο μέρος τον Μάιο του 2007, ξαφνικά απόκτησε μεγάλη σημασία.

Ειδικότερα ο Μάρτιν Σμιθ ανέφερε ότι το βράδυ της εξαφάνισης είδε έναν άντρα να μεταφέρει ένα παιδί στην ηλικία της Μαντλίν προς την παραλία στις 10 μ.μ.

Είχε δώσει την περιγραφή στην πορτογαλική αστυνομία εκείνη την εποχή, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Το 2013, η Επιχείρηση Grange εξέδωσε λεπτομέρειες και σκίτσα ενός υπόπτου με βάση την περιγραφή που είχε δώσει ο άνδρας.

Οι αξιωματικοί της Scotland Yard πραγματοποίησαν τακτικά ταξίδια στην Πορτογαλία για να μιλήσουν με τους ομολόγους τους στην πορτογαλική αστυνομία, ενώ μάλιστα πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στο θέρετρο όπου έκαναν διακοπές οι γονείς.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο κ. Ρέντγουντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επιχείρησης Grange στις αρχές της έρευνας, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση και παρέδωσε τα ηνία στον επικεφαλής ντεντέκτιβ, Νίκολα Γουόλ.

Παρά τον περιορισμό του προϋπολογισμού στην αστυνομία εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Εσωτερικών συνέχισε να χρηματοδοτεί την Επιχείρηση Grange, δαπανώντας πάνω από 12 εκατομμύρια λίρες για την έρευνα.

Το νέο στοιχείο

Ενώ η ομάδα των ντετέκτιβ μειώθηκε σε μόλις τέσσερις, όλοι ήταν σίγουροι πως βρίσκονταν κοντά στην ανακάλυψη.

Και το 2017, όταν δηλαδή θα συμπληρώνονταν δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν , τελικά ήρθε ένα νέο σημαντικό στοιχείο.

Ο αρχηγός του ντετέκτιβ Mark Mark Cranwell, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση δήλωσε ότι ο αναλυτής είχε αποκαλύψει πληροφορίες για έναν Γερμανό άντρα που ήταν γνωστό ότι βρισκόταν στην Praia da Luz τη στιγμή της απαγωγής.

Τον Νοέμβριο του 2017, η ομάδα της Scotland Yard άρχισε να έρχεται σε επαφή με τη γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία και μετά από δυόμισι χρόνια εργασίας, έκανε την εντυπωσιακή αποκάλυψη χθες το βράδυ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024