Στη διαδικασία μέσα από την οποία θα δοθεί η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα, αλλά και τους τομείς που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα αρκετών μηνών μέχρι την τελική εκταμίευση των χρημάτων. «Ελπίζουμε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στις αρχές του νέου έτους» σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θέμα θα κλείσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του σχεδίου βοήθειας.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών ένα κομμάτι των χρημάτων της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτώνται από δημοσιονομικούς κανόνες και όχι μέτρα, έπειτα από πιέσεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης. «Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν στους στόχους που θα τεθούν για την απορρόφηση των χρημάτων» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους στόχους που θα υπάρχουν και τους τομείς που θα μπορέσει η κυβέρνηση να ενισχύσει μέσα από το πακέτο ανάπτυξης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως θα είναι για επενδυτικά έργα στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της υγείας, ενώ συμπλήρωσε πως προβλέπονται πόροι και για την ενίσχυση της εργασίας, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2021, καθώς αναμένεται μεταφορά της ύφεσης λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το επίπεδο ανάκαμψης του τουρισμού.

Για το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναμένεται μια ύφεση στην αγορά εργασίας η οποία θα κυμαίνεται από 5% έως 8%, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και στη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο