Η Βρετανία ίσως έχει ήδη εγκαταλείψει την προοπτική μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντεταγμένη λήξη της μεταβατικής, μετα-Brexit περιόδου, τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν, αποτυπώνοντας το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

«Δεν κάνουμε μεγάλη πρόοδο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο επίτροπος στην Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Πιθανόν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο καμία εκ των δύο πλευρών δεν αναμένει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

Εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, η Βρετανία θα εγκαταλείψει και ουσιαστικά την κοινή αγορά της ΕΕ (τυπικά έχει ήδη αποχωρήσει από τις 31 Ιανουαρίου 2020) χωρίς να υπάρχει εμπορική συμφωνία για τη διάδοχη κατάσταση.

Η νέα πραγματικότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2021, σε αυτή την περίπτωση, θα σημαίνει μεγάλες διαταραχές για επιχειρήσεις και καταναλωτές σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, σε μια περίοδο που η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη τραυματίσει την οικονομία διεθνώς.

«Ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Η ταχύτητα είναι σημαντική, γιατί ο χρόνος τελειώνει».

Βασική διαφωνία αποτελεί η άρνηση της Βρετανίας να δεχθεί κάποιας μορφής ευθυγράμμιση με ορισμένες πλευρές του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ, με την τελευταία να σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη διάθεση να προσπαθήσει για μία συμφωνία, αλλά δεν βλέπουμε κάποια κίνηση από τους διαπραγματευτές της Βρετανίας μέχρι στιγμής. Ίσως πρόκειται και για κίνηση στρατηγικής, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Χόγκαν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο