Τη δική του απάντηση στις διεθνείς αντιδράσεις για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού έδωσε κορυφαίος κινέζος αξιωματούχος στον τομέα της υγείας, χαρακτηρίζοντάς τες κατανοητές, ωστόσο υπερασπίστηκε τις διαδικασίες που εφάρμοσε η χώρα του στη διαχείριση της κρίσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, Γκάου Φου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, «με μια τέτοια μεγάλη επιδημία στην Κίνα και τον κόσμο, είναι απολύτως φυσιολογικό να δεχόμαστε επικρίσεις από το κοινό».

«Τις δεχόμαστε με ταπεινότητα» πρόσθεσε ο Φου, ωστόσο χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις κατηγορίες διάφορων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, που επέκριναν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας στην αρχή της πανδημίας.

Ο Γκάο είπε ότι το κέντρο ελέγχου ασθενειών θα πρέπει να βελτιώσει τον μηχανισμό ανταπόκρισης στις επιδημίες. Παρά τις κάποιες αδυναμίες της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε ότι η διαχείριση ήταν «καλή» σε σύγκριση με άλλες χώρες, αφού ήταν σαν να δίνει «εξετάσεις με τα βιβλία κλειστά».

Παράλληλα, τόνισε πως οι Κινέζοι επιστήμονες ακόμη δεν μπορούν να καθορίσουν πώς πέρασε ο ιός στους ανθρώπους. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα δώσει στους επιστήμονες περισσότερο χρόνο ώστε να κατανοήσουμε τον ιό αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών για την ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός εμβολίου για τον Covid-19 υπογράμμισε ότι είναι κάτι «θετικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ