Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: «Πέφτει» η δημοτικότητα του Κουρτς μετά την άρση του lockdown

Αυστρία: «Πέφτει» η δημοτικότητα του Κουρτς μετά την άρση του lockdown

Σε αριθμούς – όπως προκύπτουν από τη δημοσκόπηση – ένα ποσοστό 33% των ερωτηθέντων θα έδιναν την ψήφο τους στον Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ενώ στις αρχές Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μεταξύ 40 και 45%, και στα μέσα Απριλίου υπερέβαινε μάλιστα και το 50%

Μπορεί το ποσοστό του κόμματός του να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο η μεγάλη δημοτικότητα του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς υποχωρεί σημαντικά, επιστρέφοντας σε “κανονικά” επίπεδα, συγχρόνως με την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής του πληθυσμού στη χώρα, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εφημερίδας Der Standard.

“Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και επιδιώκουν μία αναθέρμανση της οικονομίας, ωστόσο ταυτόχρονα δεν είναι πλέον πρόθυμοι να θεωρούν τον Σεμπάστιαν Κουρτς ως φωτεινή μορφή”, επισημαίνει ο Ντάβιντ Πφάρχοφερ, ο επικεφαλής της δημοσκοπικής έρευνας για λογαριασμό της εφημερίδας.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως “όταν τον Απρίλιο η κατάσταση λόγω κορονοϊού αξιολογούνταν ως ιδιαίτερα απειλητική, ο ένας στους δύο πολίτες δήλωνε ότι θα ψήφιζε τον Κουρτς, στην περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελάριου, ενώ τώρα αυτό δηλώνει μόνον λίγο παραπάνω από ένας στους τρεις”.

Σε αριθμούς – όπως προκύπτουν από τη δημοσκόπηση – ένα ποσοστό 33% των ερωτηθέντων θα έδιναν την ψήφο τους στον Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ενώ στις αρχές Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μεταξύ 40 και 45%, και στα μέσα Απριλίου υπερέβαινε μάλιστα και το 50%.

Την ίδια στιγμή, την διαφορά του ποσοστού του Κουρτς σήμερα, από εκείνο στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να “καρπώνονται” οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς, οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση, δηλώνουν, σε ποσοστό 35%, πως δεν γνωρίζουν ποιον θα ψήφιζαν σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου.

Πάντως, οι συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού στην Αυστρία, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σχεδόν αποκλειστικά και μόνον για το Λαϊκό Κόμμα.

Στη σημερινή δημοσκόπηση της Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να παραμένει — σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή — με μεγάλη απόσταση στην πρώτη θέση, με ποσοστό 43%, έναντι του 37,5% που είχε λάβει στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2019, για να ηγηθεί κατόπιν, από τις 7 Ιανουαρίου, της συγκυβέρνησης του με τους Πράσινους του αντικαγκελάριου Βέρνερ Κόγκλερ.

Ακριβώς με το ποσοστό 21% που είχε αποσπάσει στις εκλογές, ως δεύτερο κόμμα, εμφανίζονται στη δημοσκόπηση, αρκετά σταθεροποιημένοι, έπειτα από “ακατανόητη” για τους αναλυτές εσωστρέφεια τους, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες.

Με μικρή βελτίωση — παρά την επίσης παρουσία τους στην πρώτη γραμμή, μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού — εμφανίζεται στη δημοσκόπηση η δύναμη των Πράσινων, με ένα ποσοστό 17% έναντι του 13,9% στις εκλογές.

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 12% — αρκετά μειωμένο σε σχέση με το 16,2 στις εκλογές — εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ πέμπτο, με μειωμένη τη δύναμη του, είναι το θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με ποσοστό 6 %, έναντι του 8,1% στις εκλογές.

Στην ίδια δημοσκόπηση, στη σχετική πλειονότητα τους και σε ποσοστό 46%, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την ταχύτητα της επανεκκίνησης, με το 32% να επιθυμεί ακόμη ταχύτερη επανεκκίνηση και ένα ποσοστό 23% να θέλει ένα “πιο αργό” άνοιγμα.

Εντυπωσιακό, θεωρείται το γεγονός ότι οι νεότεροι σε ηλικία από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν περισσότερο μία προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών-επανεκκίνηση, τη στιγμή που οι μεγαλύτερης ηλικίας επικροτούν ως σωστή την επιλεγμένη από την κυβέρνηση ταχύτητα επανεκκίνησης.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση της Der Standard διαπιστώνει πως η ανησυχία του πληθυσμού για την υγεία του, εξαιτίας του κορονοϊού, επιστρέφει στα αρχικά επίπεδα της στα τέλη Φεβρουαρίου, με μόλις ένα ποσοστό 5% να θεωρούν πλέον ως “πολύ υψηλή” την απειλή για τους ίδιους και τους δικούς τους, ενώ στα τέλη Μαρτίου, σε ανάλογη δημοσκόπηση της εφημερίδας, το ποσοστό είχε ανέλθει στο 23%.

Σε σχέση με τις ανησυχίες για την “οικονομική απειλή” ως συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού, στα τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου οι πολίτες την θεωρούσαν ως “πολύ υψηλή” σε ποσοστό 22%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην σημερινή δημοσκόπηση της Der Standard, να περιορίζεται στο 10%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024