Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μωρό υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ηπατική νόσο

Μωρό υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ηπατική νόσο

Τον περασμένο Οκτώβριο, το βρέφος έπασχε από συγγενή διαταραχή του κύκλου της ουρίας που εμπόδιζε το ήπαρ του να μετατρέψει την αμμωνία, ένα τοξικό συστατικό που κανονικά μετατρέπεται σε ουρία και εξαλείφεται δια της ουροποιητικής οδού.

Γιατροί στην Ιαπωνία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν ηπατικά κύτταρα προερχόμενα από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα σε ένα νεογέννητο το οποίο έπασχε από ηπατική νόσο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε νέες επιλογές στην παιδιατρική.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το βρέφος έπασχε από συγγενή διαταραχή του κύκλου της ουρίας που εμπόδιζε το ήπαρ του να μετατρέψει την αμμωνία, ένα τοξικό συστατικό που κανονικά μετατρέπεται σε ουρία και εξαλείφεται δια της ουροποιητικής οδού.

Σε ηλικία όμως μόλις έξι ημερών, το βρέφος ήταν πολύ μικρό για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, μια βαριά χειρουργική επέμβαση που δεν συνιστάται πριν το παιδί αποκτήσει βάρος τουλάχιστον 6 κιλών σε ηλικία τριών ως πέντε μηνών.

Οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού (NCCHD) στο Τόκιο αποφάσισαν τότε να επιλέξουν μια μεταβατική θεραπεία, περιμένοντας να μεγαλώσει το μωρό αρκετά ώστε να υποβληθεί σε μια κλασική μεταμόσχευση ήπατος.

Έτσι ενέχυσαν στα αιμοφόρα αγεία του ήπατός του 190 εκατομμύρια υγιή ηπατικά κύτταρα κατασκευασμένα από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Μετά τη θεραπεία αυτή «δεν διαπιστώθηκε αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας στο αίμα» του μωρού, το οποίο μερικούς μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση με μόσχευμα ένα τμήμα του ήπατος του πατέρα του. Μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο έξι μήνες μετά τη γέννησή του.

Πρόκειται για «επιτυχία» της «πρώτης κλινικής δοκιμής στον κόσμο με χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε ασθενή προσεβλημένο από μια νόσο του ήπατος», ανέφερε το NCCHD εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί σε βλαστίδια (blastula), μια συγκέντρωση περίπου 100 κυττάρων, ένα από τα πολύ πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ζωής.

Αυτός ο υποσχόμενος τομέας της θεραπευτικής έρευνας δημιουργεί ωστόσο ένα δεοντολογικό δίλημμα, επειδή τα βλαστίδια καταστρέφονται κατά τη διαδικασία της εξαγωγής των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων.

Το NCCHD είναι ένας από τους μόλις δύο θεσμούς στην Ιαπωνία στους οποίους επιτρέπεται να παράγουν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για σκοπούς θεραπευτικής έρευνας.

Χρησιμοποιεί γονιμοποιημένα ωάρια, η χρήση των οποίων επιτράπηκε από ασθενείς οι οποίες είχαν ήδη ολοκληρώσει θεραπείες γονιμότητας, εξήγησε το NCCHD.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024