Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πώς τα μέτρα περιόρισαν την πανδημία – Η πειθαρχία των Ελλήνων και δείκτης Rt

Κοροναϊός: Πώς τα μέτρα περιόρισαν την πανδημία – Η πειθαρχία των Ελλήνων και δείκτης Rt

Ο καθηγητής τόνισε πως η θετική αυτή πορεία ήρθε διότι δείξαμε τεράστια συμμόρφωση.

Μπορεί η θετική πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα να αποτυπώνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αίρονται τα μέτρα τις τελευταίες μέρες, καθώς ακολουθείται μία πιο γρήγορη διαδικασία απ΄ ότι προβλεπόταν, ωστόσο για το ίδιο θέμα μίλησε και χτες στην συνέντευξη Τύπου ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής τόνισε πως η απόφαση για lockdown στις 22 Μαρτίου μείωσε τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 80%.

Όπως εξήγησε το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το δείκτη Rt που αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος είναι κάτω του 1, πράγμα που σημαίνει πως ένας άνθρωπος που έχει προβληθεί από τον ιό δεν μπορεί να κολλήσει έναν άλλο.

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, ο κ. Τσιόδρας χθες ανέφερε μερικές σημαντικές διαπιστώσεις:

Πρώτον, είναι καλή η πορεία των δεικτών που παρακολουθούμε. Ο δείκτης Rt, όπως λέγεται στην επιστημονική γλώσσα, είναι αυτή τη στιγμή αρκετά κάτω από το 1, και υπολογίζεται κοντά στο 0,4 – 0,37. Με μαθηματική ακρίβεια 98% ότι είναι κάτω από το 1. Άρα τα μαθηματικά μας πάνε καλά. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός αυτή τη στιγμή φαίνεται να φθίνει στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής τόνισε μάλιστα πως η θετική αυτή πορεία ήρθε διότι δείξαμε τεράστια συμμόρφωση.

«Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια του απαγορευτικού, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση. Ίσως στην μετά την άρση των μέτρων να υπήρχε μη συμμόρφωση σε κάποια δεδομένα που αφορούν μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά και πάλι θα ήθελα να το δούμε αυτό με μαθηματικά και με αριθμούς», σημειώνει.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως υπήρχε πάρα πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού με την επιβολή της καραντίνας.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι φαίνεται από τις μαθηματικές εκτιμήσεις και με την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας στην πατρίδα μας, ότι με το που μπήκαν τα μέτρα και το απαγορευτικό, έπεσε κατά 80% περίπου η κυκλοφορία του ιού, που δείχνει όχι μόνο ότι ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά, αλλά ότι και τα τήρησε ο κόσμος.

Την τελευταία αυτή άποψη υποστήριξε και ο υφυπουργό κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας επικαλούμενος και σχετικές δημοσκοπήσεις, ότι συντριπτικά ο ελληνικός λαός, αξιολόγησε θετικά τα μέτρα. Όπως ανέφερε, όταν το 90% των πολιτών θεωρούν ότι τα μέτρα είναι σημαντικά και πρέπει να τηρηθούν αναλόγως, βγαίνουν και οι αλγόριθμοι που αφορούν τα μέτρα πειθαρχίας».

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η τεράστια προσπάθεια αυτή φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα πολίτη. Στον Έλληνα πολίτη που με την οικογένεια του πειθάρχησε συντριπτικά. Και οι λίγες, ελάχιστες εικόνες που υπήρχαν, που μας έφεραν στην δύσκολη θέση να παρατηρούμε καθημερινά και να ανεβάζουμε τους τόνους, γινόταν για ένα μόνο λόγο: για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε την συντριπτική προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών από αυτούς τους ελάχιστους ανεύθυνους, οι οποίοι, προσωπικά πιστεύω και προκύπτει μέσα από μια σειρά δεδομένων, είναι σε μονοψήφια νούμερα ποσοστών» ανέφερε ο υφυπουργός.

4 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος

Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Την ίδια ώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε θάνατο με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 165.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε  2.840.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 22 άνθρωποι με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 95 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 136.000 κλινικά δείγματα στην Ελλάδα.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024